Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat bijna vijftien procent van de Nederlanders van zestien jaar of ouder in 2015 mantelzorg verleende. In totaal gaat het dan om ongeveer twee miljoen mensen. Volgens het CBS ben je mantelzorger wanneer je zorg geeft aan een bekende uit je omgeving die langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is. Deze zorg duurt al minimaal drie maanden en kost minimaal acht uur per week. Voor deze taken krijg je niet betaald.
Familie
De meeste mantelzorgers, 86 procent, bieden volgens het CBS zorg aan een familielid. Gemiddeld besteden mantelzorgers in Nederland elf uur per week aan hun mantelzorgtaken. Er zijn in Nederland meer vrouwelijke dan mannelijke mantelzorgers.
Veertigplus
Verder meldt het CBS dat de meeste mantelzorgers veertig jaar of ouder zijn. Gemiddeld genomen zorgt één op de vijf veertigplussers als mantelzorger voor iemand uit de eigen omgeving. De grootste groep mantelzorgers, 22 procent, is echter te vinden in de leeftijdscategorie 50 tot en met 74 jaar.
Nu de regeldruk bij professionals verlaagd wordt, mag de mantelzorger niet uit het oog verloren worden. Dat stelt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Mantelzorgers zijn gemiddeld drie uur per week bezig met regeltaken. Lees meer >>
Minder mantelzorg door alleenstaanden
Gekeken naar woonsituaties, blijkt dat alleenstaanden het minst vaak mantelzorg bieden: van alle mantelzorgers geeft elf procent aan alleenstaand te zijn. Vijftien procent van de mantelzorgers heeft een partner en thuiswonende kinderen. Alleenstaande ouders met thuiswonende kinderen en paren zonder thuiswonende kinderen leveren het vaakst mantelzorg: beide groepen vertegenwoordigen ongeveer negentien procent van het totale aantal mantelzorgers.