Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamer neemt tijd voor patiëntendossier

Het kan nog maanden duren voordat de Eerste Kamer beslist over invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat zegt Tineke Slagter-Roukema (SP), voorzitter van de commissie Volksgezondheid van de Eerste Kamer. Woensdag 9 december laat de senaat zich door twintig deskundigen bijpraten over het patiëntendossier.
Eerste Kamer neemt tijd voor patiëntendossier

De senaat wil meer te weten komen over de betrouwbaarheid van elektronische uitwisseling van patiëntgegevens, de beveiliging van de toegang van patiënten tot het dossier. Ook wil de Eerste Kamer zich laten informeren over moeilijkheden met ingewikkelde ICT die zich kunnen voordoen. De senatoren willen verder van minister Ab Klink (Volksgezondheid) weten waarom hij denkt dat het dossier veel medische fouten en onnodige sterfgevallen in ziekenhuizen zal vermijden, zegt Slagter-Roukema.

Bevolking
Het Rathenau Instituut heeft voor de Eerste Kamer de mening van Nederlandse bevolking over het EPD in kaart gebracht door groepsgesprekken te organiseren. De weerslag van deze sessies biedt het instituut aan de senaat aan. Na de bijeenkomst gaat de Eerste Kamer opnieuw vragen voorleggen aan minister Klink. Toen de Tweede Kamer in februari instemde met invoering van het EPD, ging de minister er vanuit dat het dossier in het voorjaar van 2010 kon worden ingevoerd.

DigiD
De Tweede Kamer dwong af dat patiënten inzage in hun eigen dossier kunnen krijgen. Vorige maand meldde de minister dat dit niet, zoals gepland, voor eind 2009 kon worden geregeld. Het eerste kwartaal van 2010 is ook niet erg geschikt om de DigiD, waarmee de patiënt toegang krijgt, verder te ontwikkelen. Dat zou te veel effect hebben op de bestaande DigiD, die veel mensen aan het begin van het jaar gebruiken om hun belastingformulier in te vullen.

Aangesloten
Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het dossier informatie over patiënten en hun medicijnengebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem. In feite kan dat nu vaak ook al, maar dan via een lokaal of regionaal netwerk.
Plan is dat bijna 6500 zorgaanbieders worden aangesloten op het landelijke systeem. Eind 2009 hadden dat er negenhonderd moeten zijn, maar dat wordt niet gehaald. Gebleken is dat ICT-leveranciers meer tijd nodig hebben om hun systemen aan te passen.

In de NOVA uitzending van 8 december komt het EPD aan bod en de twijfels van de Eerste Kamer.

lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Get Microsoft Silverlight

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Nova

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.