Op deze manier kan een ouder dichtbij familieleden zelfstandig blijven wonen. De familieleden van de bewoonster worden op hun beurt door de woning aanmerkelijk ontlast doordat zij dichtbij de benodigde zorg kunnen verlenen. Het ontlasten van mantelzorgers past binnen het Wmo-beleid van de gemeente.
Wethouder
Hans-Martin Don, wethouder maatschappelijke zorg: ‘Een mantelzorgwoning is een goede oplossing voor mensen die zelfstandig willen blijven wonen met voldoende privacy en dichtbij ‘zorg op maat’ willen ontvangen van familieleden. Op deze manier kunnen mensen volwaardig deelnemen aan onze samenleving. En dat is de achterliggende gedachte van de Wet maatschappelijke ondersteuning.’
Voorzieningen
De geplaatste mantelzorgwoning is een compleet huis (woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer) met voorzieningen, zoals de mogelijkheid tot het plaatsen van een in hoogte en breedte verstelbaar toilet en wastafel, dwaalbescherming, lichtsensoren en andere technische hulpmiddelen. Zowel de thuiszorgorganisatie als de familie kunnen van een afstand de camera’s in de woning bedienen en de beelden bekijken om in de gaten te houden hoe het met de bewoonster gaat. De woning wordt verder verwarmd en gekoeld door een milieuvriendelijke warmtepomp en er is een luchtverversingssysteem.
Huurtoeslag
De mantelzorgwoning is gerealiseerd door een samenwerking van woningcorporatie Wooninc., leverancier en concept-ontwikkelaar PasAan en de gemeente Eindhoven. Wooninc. heeft de woning gekocht en verhuurt deze aan de betrokkene. Voor een dergelijke woning kan een huurtoeslag aangevraagd worden. Op basis van het huidige bestemmingsplan heeft de gemeente slechts een tijdelijke vergunning van vijf jaar kunnen afgeven voor deze woning. De gemeente gaat de komende tijd de behoefte naar mantelzorgwoningen in Eindhoven in beeld brengen. Op basis daarvan wordt onderzocht hoe mantelzorgen met een mantelzorgwoning snel en eenvoudig mogelijk kan worden gemaakt.