Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste vondelingenkamer in Zwolle

Het Isala ziekenhuis in Zwolle opent volgend jaar als eerste ziekenhuis in Nederland een vondelingenkamer. De bedoeling is dat zo’n kamer een veilig alternatief is voor wanhopige moeders die anders hun pasgeboren baby op een onveilige plek achterlaten.
Vondeling
Een vondelingenkamer is een veilig alternatief voor moeders die anders hun baby op een onveilige plek achterlaten. - Foto: iStock

In september van dit jaar werd een baby in goede gezondheid op de stoep gelegd van een huis in de Haagse Larensestraat. Een maand eerder werd er een pasgeboren baby langs de kant van de weg in het Belgische Sint-Truiden gevonden door een buschauffeur. In maart van dit jaar lag er een babymeisje tussen geparkeerde auto’s in Breda. En Vorig jaar werd er een baby in een Amsterdamse vuilcontainer gevonden door een voorbijganger, zo viel er in de media te lezen.

Dood

Deze kinderen leven nog en zijn opgevangen in pleeggezinnen. Maar niet altijd redden de baby’s het. Zo werd er in december van 2014 een dood jongetje in een vuilniszak gevonden in de galerij van een flat in Breda. Exacte cijfers van het aantal vondelingen in Nederland zijn er niet, omdat deze niet worden bijgehouden. De Raad van de Kinderbescherming telt gemiddeld één achtergelaten baby per jaar waarvoor een  nieuw thuis wordt gezocht.

Incest

Het Zwolse ziekenhuis werkt samen met de Stichting Beschermde Wieg die vondelingenkamers in Nederland inricht. Volgens die stichting zijn de cijfers en de mediaberichten over vondelingen slechts het topje van de ijsberg. Veel baby’s verdwijnen in kliko’s of op een andere manier en worden nooit gevonden. Volgens de stichting worden deze kinderen geboren uit incest of is er eerwraak in het spel.

Vondelingenkamer

Een vondelingenkamer is een kleine ruimte met een ledikantje, waar de moeder haar kind kan achterlaten en als ze wil anoniem in gesprek kan gaan met een hulpverlener. Groningen, Middelburg, Oudenbosch en Papendrecht hebben een aantal kamers en straks ook Zwolle. De stichting wil ook graag vondelingenkamers inrichten in Amsterdam en Den Haag en verder in het land. In Den Haag zijn er al gesprekken over het inrichten van zo’n kamer.

De Verwijsindex Risicojongeren werkt niet zoals het zou moeten. Omdat professionals al nauw samenwerken en risico’s bespreken. Maar ook omdat het systeem in de praktijk verwarring oproept. Dat zegt Inge Lecluijze tegen Zorg+Welzijn.

Strafbaar

Stichting Beschermde Wieg heeft een hulplijn die 24 uur per dag bereikbaar is. De hulpverleners krijgen een paar keer per week een telefoontje of een berichtje via de app en heeft al een aantal wanhopige moeders kunnen helpen. Maar de stichting wil vooral dat de wet wordt aangepast. Het is nu strafbaar wanneer een moeder haar kind achterlaat. Ook in een vondelingenkamer, al wordt er niet tegen deze kamers opgetreden. Vasthouden aan die wet kost kinderlevens, vindt de stichting.

Buitenland

Ook in het buitenland zijn vondelingenkamers. In Duitsland is de wet onlangs veranderd en zijn er inmiddels honderden kamers ingericht. Per jaar komen daar zo’n vijftig baby’s terecht. In Antwerpen werd in juni van dit jaar een meisje achtergelaten in de ‘vondelingenschuif’.  Het is het achtste kind dat daar sinds 2000 te vondeling is gelegd in de schuif.

Weerstand

Er is ook weerstand tegen de vondelingenkamers, omdat een kind dat te vondeling wordt gelegd niet zal weten wie zijn of haar biologische ouders zijn. Die kennis is volgens sommigen een fundamenteel recht en belangrijk voor het kind. Partijen als Fiom en Siriz pleiten er juist voor dat vrouwen met problemen al tijdens de zwangerschap hulpverlening krijgen zodat het kind eventueel ter adoptie kan worden afgestaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.