Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Effect miljoenen voor leefbaarheid onzichtbaar’

Het effect van de miljoenen die woningcorporaties in wijken stoppen om de leefbaarheid te vergroten, is niet zichtbaar. Dat staat in het rapport ‘De baat op straat van Atlas’ voor gemeenten en SEO Economisch Onderzoek. De corporaties gaven alleen al in 2007 181 miljoen euro uit aan leefbaarheid in de wijken.
'Effect miljoenen voor leefbaarheid onzichtbaar'

Met de miljoenen moeten in probleemwijken de problemen op het gebied van overlast, onveiligheid en verloedering worden aangepakt. Volgens het onderzoek kan niet worden aangetoond dat de investeringen effect hebben gehad. Het onderzoek is gebaseerd op kwantitatief onderzoek naar de investeringen van woningcorporaties in leefbaarheid.

Bezit
Uit het onderzoek blijkt dat de problemen op het gebied van overlast, onveiligheid en verloedering gemiddeld genomen groter zijn in wijken waar corporaties veel bezit hebben. De problemen zijn daar tussen 2000 en 2008, minder sterk afgenomen dan in wijken met geen of minder corporatiewoningen.
 
Meetbaar
De onderzoekers hebben geen aanwijzingen gevonden dat de interventies van corporaties succes hebben, schrijven ze. ‘Op basis van de nu beschikbare gegevens kan in ieder geval niet worden geconcludeerd dat dergelijke investeringen meetbaar effect hebben gehad op de overlast en onveiligheid in de woonomgeving.’
 
Klein deel
Herstructurering heeft wel effect. ‘Kennelijk zorgt herstructurering over het algemeen voor nieuwe bewoners in de wijk, die minder dan gemiddeld geneigd zijn daar overlast, onveiligheid en verloedering te veroorzaken of toe te staan.’ De onderzoekers schrijven dat de investeringen van corporaties maar een klein deel vormen van de totale sociale uitgaven. ‘Vooralsnog kan dan ook niet worden geconcludeerd dat investeringen in buurtbarbecues, buurtcomités en buurtregisseurs maatschappelijk zinvol zijn geweest.’
 
De onderzoekers concluderen dat de corporaties zich beter kunnen concentreren op activiteiten die bewezen zinvol zijn geweest, zoals onderhoud van gebouwen, fysieke herstructurering en verkoop van sociale huurwoningen.
 
Werkelijke uitgaven
Minister Eberhard van der Laan (Wonen) betwijfelt of deze harde conclusie steekhoudend is omdat de werkelijke uitgaven op wijkniveau niet zijn berekend. ‘En dat is nu juist de plek waar het om draait’, zegt hij donderdag in een reactie. De bewindsman zegt verder leefbaarheid breder te zien dan alleen het thema veiligheid. Het gaat ook om het bestrijden van werkeloosheid, opvoedings- en integratieproblemen en schuldhulpverlening, aldus de minister.

Rapport: De baat op straat (SEO)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/SEO/Foto: ANP/Ilvy Njiokiktjien

1 REACTIE

  1. Minister Eberhard van der Laan zou eens meer onderzoek moeten gaan doen naar het werkelijke onderhoud van woningcorporaties .
    Indien het VROM stelt dat woningen in goede staat horen te zijn ( Bouwbesluit 2003 bestaande bouw) ondanks dat ze ooit gesloopt gaan worden lijkt me dat er heel wat inkomsten werden gegenereerd door diezelfde coorporaties met alleen een kwast verf in de hand. Gemeenten lijken dit ook wel best te vinden ivm de herstructurering/kosten infrastructuur. Afdeling Handhaving laat klachten hierover ( op basis van de woningwet) gewoon liggen.
    Wat rest is een golf chronisch zieken die deze huurwoningen bewonen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.