Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Effectieve jeugdzorg vergt meer ondersteuning van ouders en leerkrachten

‘Preventie’ is het toverwoord waarmee wetenschappers en beleidsmakers de jeugdproblematiek in Nederland willen aanpakken. Een belangrijke taak ligt in het verschiet voor onderwijskrachten, die te weinig pedagogisch geschoold zouden zijn. Dat bleek op het symposium 'Effectief jeugdbeleid en –zorg: droom of daad?' dat op donderdag 4 juni werd gehouden in Artis Party- en Congrescentrum in Amsterdam.
Effectieve jeugdzorg vergt meer ondersteuning van ouders en leerkrachten

Door Herman Keppy – ‘Laten we wel wezen’, sprak Henk de Jong, gemeentesecretaris van Amsterdam en eerste adviseur van het college van B en W. ‘Veel scholen in Amsterdam zijn gewoon onder de maat. Wanneer kinderen de taal niet goed wordt geleerd, wanneer zij niet leren rekenen, hoe kunnen zij dan slagen in de maatschappij?’ De Jong gaf aan dat de kwaliteitsaanpak van scholen in zijn stad momenteel sterk in ontwikkeling is. Hij verwacht dat in de volgende bestuursperiode de gemeente op dit gebied niet langer met lede ogen zal toekijken, maar zal ingrijpen.

Ondersteuning
Ook Tom van Yperen, hoogleraar ‘Onderzoek en ontwikkeling van effectieve jeugdzorg’ en verbonden aan het Nederlands Jeugdinstituut, wees op de leerkrachten die het tegenwoordig aan pedagogische kwaliteiten zou ontbreken. Hij pleit voor de ondersteuning van leerkrachten en ouders, zodat ze problemen bij kinderen vroeg herkennen. Veel problemen kunnen volgens hem ‘ op een vaak simpele manier worden verholpen, voordat een beroep wordt gedaan op de jeugdzorg.’ Bij het huidig tempo zal die jeugdzorg namelijk over tien jaar zijn verdubbeld.

Preventie
Gemma Tielen, directeur Jeugdzorg van het volgens haar ‘piepkleine’ ministerie voor Jeugd en Gezin, sloot zich aan bij De Jong en Van Yperen door aan te geven dat ook haar ministerie de nadruk legt op preventie. De voorkeur gaat uit naar het kind helpen in de eigen omgeving. Het belangrijke middel daarbij zijn de Centra voor Jeugd en Gezin die in heel Nederland worden opgezet. Tielen vertelde dat een wettelijke registratie van professionals in de jeugdzorg in het verschiet ligt, wat betekent dat zij kunnen rekenen op bij- en nascholing om aan de kwaliteitseisen te voldoen.

Complexe problemen
De woorden over preventie van de sprekers, zijn een kolfje naar de hand van Victor Eiff, directeur van de Rekenkamer Amsterdam en organisator van het symposium ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van deze kamer. Eiff: ‘Ondanks een forse investering van jaarlijks € 250 miljoen alleen al in Amsterdam, lijken de problemen immers niet af te nemen.’ De problemen zijn talrijk en complex: voortijdige schooluitval, criminaliteit en overlast door jongeren, jeugdwerkeloosheid, psychische problemen, grote schuldenlast, onderwijsachterstanden, tienermoeders en multi-probleemgezinnen.

Frankenstein
De gemeente Amsterdam heeft, mede ondersteund door twee rapporten van de Rekenkamer Amsterdam, een traject ingezet om het systeem van jeugdhulpverlening te verbeteren. ‘Officieel heet het ‘Systeem in beeld’, vertelt Lodewijk Asscher, wethouder voor onder meer jeugdzaken. ‘Het traject is inmiddels beter bekend als Operatie Frankenstein. Net als bij Frankstein waren de bedoelingen goed, maar het systeem werkt niet zoals het zou moeten, het is uitgegroeid tot een monster.’

Link: Wethouder Lodewijk Asscher en de jeugdzorg: Bang voor nieuwe Savanna’s, Zorg + Welzijn Magazine nummer 12, december 2008

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.