De Eigen Kracht Centrale is een onafhankelijke organisatie die mede burgers opleidt tot onafhankelijk Eigen Kracht-coördinator. Zij kunnen worden ingezet om een Eigen Kracht-conferentie(EK-c) te helpen voorbereiden. Dat is niet ‘de zoveelste poging om de invloed van professionals terug te dringen’, zoals Nijnatten zegt, maar om ervoor te zorgen dat de burger als eerste wordt gevraagd om samen met ‘eigen mensen’ een toekomstplan te maken.
EK-c is dan ook geen hulpverlenings-, maar een besluitvormingsproces. Nijnatten wijst er terecht op dat de coördinator onafhankelijk moet zijn en geen enkel belang mag hebben bij inhoud en uitvoering van het plan. Daarom kunnen EK-coördinatoren ook niet in dienst zijn van hulpverlenende instellingen.
In de jaren ’80 bedachten ambtenaren in Nieuw-Zeeland als antwoord op de crisis in de jeugdzorg de Family Group Conference (FGC). Daarmee waren burgers eerst aan zet als het over hun eigen situatie ging. Dat niet lang daarna de eerste kinderhuizen werden gesloten omdat families niet meer om die hulp vroegen, trok internationaal de aandacht.
Met de invoering van EK-c proberen we de gangbare werkwijze en machtsverhoudingen in de zorg om te keren. Nederlands onderzoek laat zien dat burgers dat hier ook op prijs stellen.
Rob van Pagée, directeur/bestuurder Eigen Kracht Centrale
Bekijk ook de video: ‘Met Eigen Kracht’ NCRV Dokument
Bron: Foto: Eigen Kracht Centrale
Helaas zetten sommige zorginstellingen de Eigen kracht methodiek in om van hun wachtlijsten af te komen. Wanneer dan, na zo’n conferentie, blijkt dat het gezin toch nog een beroep moet doen op ondersteuning bij hun eigen uitgewerkte plan, komen ze alsnog op een wachtlijst te staan. Dit maakt mensen terecht boos. Ze zeggen: we moeten onze eigen problemen oplossen maar als we bij het uitvoeren van die oplossing dan toch nog hulp nodig hebben lopen we alsnog tegen een muur dus wat heeft het voor zin. Jammer. en zonde van een fantastische werkwijze.
Voor een overzicht van het onderzoek: http://www.eigen-kracht.nl/meer+weten+onderzoek
Interessant model. Er wordt Nederlands onderzoek genoemd. Ik kon er niet op doorklikken: welk onderzoek wordt bedoeld?