Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eisen gemeenten niet altijd haalbaar voor gehandicaptenzorg

Veel grote instellingen (62 procent) in de gehandicaptenzorg hebben moeite om te voldoen aan alle eisen van gemeenten op het gebied van verantwoording, kwaliteit en registratie. Voor kleinere instellingen geldt dit in 30 procent van de gevallen. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) houdt de vinger aan de pols.
30 procent van de instellingen liet weten het lastig te vinden om op het gebied van verantwoording
30 procent van de instellingen liet weten het lastig te vinden om op het gebied van verantwoording

De monitor van de VGN geeft informatie over de gevolgen van de transitie van delen van de gehandicaptenzorg naar het gemeentelijk domein (Wmo, Jeugdwet, Participatiewet). Waar in de vorige (tweede) meting nog de nadruk lag op de voorbereiding op de transitie en de verwachte effecten, laat dit rapport voor het eerst zien welke effecten er daadwerkelijk optreden.

Budgetten

Van de respondenten geeft 22 procent aan dat de budgetten niet toereikend zijn om de door gemeenten gevraagde activiteiten uit te voeren. 30 Procent van de instellingen liet bovendien weten dat het lastig wordt om op het gebied van verantwoording, kwaliteit en registratie aan alle eisen van gemeenten te voldoen. Van de grote instellingen geeft slechts 38 procent aan dat dit wél gaat lukken. Zij hebben met veel verschillende gemeenten te maken.


Lees meer over de transitie in het online Dossier Transitie >>

Wmo

De zorginkoop stond vooral in het teken van het overgangsrecht, dus de continuïteit van zorg aan bestaande cliënten. Bij meer dan 90 procent van de instellingen kochten gemeenten maatwerkvoorzieningen binnen de Wmo in. Een ruime meerderheid van de instellingen biedt dan ook individuele ondersteuning, dagbesteding en ondersteuning in groepsverband aan. Het merendeel van de instellingen geeft overigens aan dat er geen doelgroepen buiten het inkoopbeleid zijn gevallen.

Personeelsbestand

Ook opvallend is dat de meeste instellingen zich in 2014 zagen geplaatst voor een noodzakelijke krimp in hun personeelsbestand. In 2015 wordt een verdere krimp verwacht. De VNG onderzoekt verder. In een vervolgonderzoek wil de vereniging een verdieping aanbrengen. Er staan interviews met een aantal lidorganisaties in de planning. De resultaten hiervan worden in april verwacht. De VGN laat voor de zomer en in het najaar nog tweemaal een monitor uitvoeren.

Wat kun jij als professional doen om de transitie te doen slagen? Hoe zorg je voor een goede voorbereiding? Deze tips van Movisie helpen je op weg. Lees meer >>

Download het rapport Monitor sociaal domein van de VGN hier:

1 REACTIE

  1. Ik zie bijvoorbeeld in De Bilt dat men geen echte notie heeft hoe zaken asn te pakken. Het budget wordt zomaar 40% gekort voor de WMO. Als of er daarvoor met geld gesmeten werd. De kam grof. Natuurlijk zijn er in deze Gemeente die echt zelf wel eenneigen bijdrage hadden kunnen betalen, maar ook velen die nu de dupe zijn. Er is een stichting in het leven geroepen. Vroeger onbezoldigd, nu helaas niet meer onbezoldigd. Zo gaanner weer anderen uit de ruif eten. Een Wethouder die afvalbakken laten adopteren door burgers. Daar bespaard ze 30.000€ mee. Ten koste van? Ja ja de sociale werkplaats medewerkers die het tot nu deden. Wie betaald deze mensen de uitkering die ze nu niet mogen terug verdienen? Dat zijn U en ik. Geen visie is niet het ergste. Geen idee waar het hele plaatje over gaat, dat is triest als je je bestuurder wenst te noemen. Ik vermoed dat iedere Gemeente zijneigen verhaal kan laten optekenen. Als je zelf geen kind of familielid in de kwetsbare groep hebt is het ook moeilijke materie. Maar dat mag geen verontschuldiging zijn voor onzinnig beleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.