Het wetsvoorstel dat Klink bij de Tweede Kamer heeft ingediend, moet volgens hen worden aangepast, omdat het initiatief zoals het er nu ligt, uitgaat van het pre-internettijdperk. ‘Het is alsof er een hogesnelheidstrein beschikbaar is en de overheid het gebruik van de paardentram verplicht stelt’, stellen RVZ-adviseurs Leo Ottes en Onno van Rijen.
Toekomstbestendig
Volgens de experts maakt de in de wet beschreven infrastructuur geen gebruik van internet, maar is het een gesloten systeem met eigen beveiligde datalijnen. Op deze manier is het moeilijk patiënten toegang te geven tot hun eigen dossier en is het systeem niet ‘toekomstbestendig’.
Uitwisselen
Het EPD moet het voor zorgverleners mogelijk maken elektronisch informatie over de patiënten uit te wisselen, zodat fouten bij de overdracht van gegevens worden voorkomen. Klink heeft eerder dit jaar het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Dat schrijft voor dat in september 2009 alle zorgverleners bij het landelijke EPD moeten zijn aangesloten. De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel na het zomerreces. (ANP)
‘Elektronisch patiëntendossier nu al achterhaald’
Het systeem voor het elektronisch patiëntendossier (EPD) dat minister Ab Klink wil invoeren, is al bij voorbaat verouderd. Dat schrijven twee adviseurs van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het blad Medisch Contact, dat vandaag verschijnt.