Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Emmen is nog steeds sociale gemeente’

De nieuwe opzet van de huishoudelijke hulp via de Wmo in Emmen roept felle reacties op. SP-kamerlid Renske Leijten is ‘woedend’ over het volgens haar veel te lage tarief dat Emmen vaststelde. Wethouder Henk Jumelet (CDA) is niet onder de indruk: ‘Emmen is nog steeds een sociale gemeente.’
‘Emmen is nog steeds sociale gemeente'

Veel vrienden heeft Henk Jumelet de afgelopen weken niet gemaakt in (en buiten) zijn gemeente. De Wmo-wethouder in Emmen stelde een nieuwe aanpak voor wat betreft de huishoudelijke hulp. Het gemiddelde aantal uren huishoudelijke hulp per klant daalt als gevolg van een aanscherping van het beleid door bezuinigingen en door een andere werkwijze, waarbij meer uitgegaan wordt van de eigen kracht van mensen (De Kanteling). Dit meer inzetten op de mogelijkheden van mensen komt ook naar voren in de aanbesteding schoonmaakondersteuning, die sloot per 27 september jongstleden. Hierin stelde de gemeente een ogenschijnlijk zeer laag basistarief vast van € 15,85 euro per uur voor schoonmaakondersteuning.

Woedend

De zorgbedrijven Tangenborgh en Buurtdiensten zeggen dat ze niet voor ‘het lage tarief’ kunnen werken. Begin oktober kregen 250 thuishulpen te horen dat ze per 1 januari 2013 worden ontslagen. SP-Kamerlid Renske Leijten is woedend over het volgens haar veel te lage tarief dat de gemeente Emmen heeft vastgesteld. Leijten wijst op de initiatiefwet Wijziging van de Wmo, die – vooral dankzij haar eigen inspanningen – sinds 1 september 2012 van kracht is. Daarin staat dat gemeenten reële basistarieven moeten stellen op basis van kwaliteitsnormen. Leijten: ‘Mensen kunnen geen kwaliteit van zorg bieden als de gemeente een te laag tarief hanteert.’

Minder geld
Geconfronteerd met de kritiek toont de Emmense wethouder Henk Jumelet zich onaangedaan: ‘Emmen is nog steeds een sociale gemeente’, is zijn eerste reactie als Zorg + Welzijn hem de kritiek van Renske Leijten voorlegt. ‘Jaarlijks geven wij 41 procent van onze begroting uit aan onderwerpen binnen het sociale domein. Bovendien willen wij dat iedereen binnen zijn of haar mogelijkheden zo goed mogelijk kan meedoen aan de samenleving. Ook als dat betekent dat dit met minder geld moet gebeuren. De gemeente Emmen moet bezuinigen, ook op de Wmo. Met minder geld hetzelfde doen, vraagt om andere oplossingen. Daarom hebben wij ons Wmobeleid aangescherpt. Dit heeft ook te maken met een landelijke ontwikkeling, genaamd De Kanteling. Daarbij wordt meer dan voorheen gekeken wat iemand zelf kan en wat iemand kan organiseren in zijn of haar netwerk. Het motto hierbij is: ondersteunen waar mogelijk, compenseren waar nodig. Het resultaat staat hierbij voorop: onder andere het kunnen wonen in een schoon en leefbaar huis. De taken die per 1 januari 2013 vallen onder de schoonmaakondersteuning zijn gelijk aan de huidige taken. De bezuiniging en het kantelingsgericht uitvoeren van de Wmo hebben tot gevolg dat het gemiddelde aantal uren huishoudelijke hulp (per 1 januari 2013) per klant daalt van 4,01 uur per week naar 3,07 uur per week. Dit is echter nog steeds meer dan het landelijk gemiddelde van 2,9 uur.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 11, november 2012.

3 REACTIES

  1. Het ligt misschien aan mij, maar de klacht in Emmen lijkt te gaan over het uurtarief en dhr. Jumelet heeft het over het gemiddeld aantal uren aan huishoudelijke hulp.
    – In mijn ogen zijn dit appels en peren;
    – Wanneer houdt de politiek en ambtenarij nu eens op met het noemen van twee decimalen achter de komma? Of het nu 2,9 uur is of 3,07 uur is voor de client totaal niet relevant en roept alleen maar meer administratieve rompslomp op. Overigens denk ik dat de consument inmiddels het prijzen trucje van 2,9 of 3 wel doorheeft…..

  2. Lees alle reacties
  3. Deze man is niet sociaal en geen gevoel voor de oudere en zieke en gehandicapten die fantsoenlijke zorg nodig hebben.
    Hij wil alleen maar zijn plan uitvoeren over de ruggen van deze mensen. Kosten wat het kost.
    Zijn haan zal koning kraaien en verder moet iedereen maar zien hoe ze zich redden.
    Het draait bij hem alleen maar om de knikkers.

  4. Dat Jumelet nog steeds vind dat Emmen een sociaal beleid voert komt omdat hij niet weet wat sociaal zijn inhoud.
    Mensen zoals hij hebben een bord voor hun kop die zo dik is dat niemand daardoor heen komt.
    Bovendien zijn ze ook nog laf, want reageren op een schrijven durven ze niet.
    Ze denken dat ze een beetje GOD zijn en dat ze boven de mensen mogen staan. En dan komt er nog bij dat dit soort mensen niet weten wat weinig geld hebben betekend.
    Hulp kunnen zij zo wel betalen, denk ook nog wel met zwart betaling. Jammer dat ze zover van de mensheid afstaan.
    Denk dat hoogmoedwaanzin ook een rol speelt bij enekel raadsleden.
    Want macht hebben voelt toch erg plezierig.
    Zelfs groepen als Tangenborg en buurtzorg worden met minachting behandeld en niet serieus genomen. Eens komt hun val en dat zal hard aankomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.