De budgetten zijn bedoeld voor mensen die het geld gebruiken om hun eigen zorg te kunnen organiseren. Uit het onderzoek blijkt echter dat ook malafide zorgbureaus de pgb’s aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen. Bovendien zijn er mensen die het niet gebruiken voor zorg, maar voor andere doeleinden.
Bemiddeling
‘Als de cijfers kloppen, dan schrik ik daar behoorlijk van’, reageerde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). ‘Wat mij vooral zorgen baart is dat er bemiddelingsbureaus zijn die er zelf met het geld vandoor gaan.’
Controle
Als het aan hem ligt, wordt er meer gecontroleerd bij mensen met een pgb. Nu wordt namelijk maar 5 procent intensief gevolgd, dat moet 20 procent worden. ‘Dat moet niet alleen via formulieren, maar ook door bij de mensen thuis langs te gaan.’ Daarvoor wil de staatssecretaris 22 extra inspecteurs aanstellen. Ook wil Van Rijn de pgb’s minder fraudegevoelig maken en het huidige bestand van mensen met een budget opschonen. Ook zal een pgb niet meer contant uitbetaald worden.
Fraude
In 2012 was fraude met het pgb regelmatig in het nieuws. Zo werd in november een 50-jarige vrouw betrapt op een fraude van 3,1 miljoen euro. De ex-directrice van zorginstelling Ansa in Lelystad had structureel gesjoemeld met aanvragen van pgb’s voor cliënten. In juni werden drie mensen aangehouden voor een fraude van naar schatting 1,5 miljoen euro via hun bemiddelingsbureau.