Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Er moet nú een doorbraak komen in complexe jeugdzorg’

Vijf grote organisaties slaan de handen ineen om de problemen in de complexe jeugdzorg definitief aan te pakken. Ze dringen bij de politiek aan op een doorbraak.
Foto: iStock

Kinderen en gezinnen met de meest complexe problemen worden volgens De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Kinderombudsman, Nationale Ombudsman, Nederlandse Zorgautoriteit en Raad voor Volksgezondheid & Samenleving op dit moment niet goed of te laat geholpen. Ondanks de inzet van betrokkenen en verbeteringen die er ook zijn, belanden deze kinderen en gezinnen nog te vaak in crisissituaties. De vijf organisaties slaan daarom, onder de noemer ‘Samen verder’, de handen ineen. Zij combineren hun expertise en willen zo de ‘weerbarstige systemen en hardnekkige patronen’ in beweging brengen.

Leeftijdsgrens

Zo willen de organisaties dat de leeftijdsgrens van 18 jaar voor (complexe) jeugdzorg nu eindelijk eens irrelevant wordt, om te voorkomen dat jongeren tegen een breuk in zorg en begeleiding aanlopen zodra ze volwassen zijn. Ook moet er meer aandacht komen voor de toegankelijkheid en betaling van deze zorg en de aanpak van alle zaken die een rol spelen tegelijk, stellen de organisaties.

Systemische aanpak

In een gezamenlijke analyse voor het nieuwe kabinet pleiten de organisaties voor een systemische, integrale aanpak van problemen in de complexe jeugdzorg: ‘Als kind én gezin niet worden betrokken bij het bepalen van wat er nodig is, dan gebeuren vaak niet de goede dingen. Net als wanneer het kind (of de ouder) los van zijn gezinscontext wordt gediagnosticeerd’, zegt een woordvoerder. ‘Als er maar één probleem wordt aangepakt bij een kind met een stapeling van problemen, dan schiet het echt niet op. Pas bij een totaalaanpak is het kansrijk’, aldus het gezelschap.

Wie betaalt?

De organisaties maken zich ook grote zorgen over de bereikbaarheid van de jeugdzorg. ‘De zorg die nodig is moet toegankelijk zijn. Discussie of onduidelijkheid over wie betaalt mag niet leiden tot het uitblijven van passende zorg. Budgetplafonds, tekorten en wel of geen contract zijn niet langer een geldige reden voor het uitblijven van de juiste zorg, zo stellen zij.

Samen verder

De coalitie van vijf organisaties zal de komende periode samen verder-sessies organiseren met professionals, ervaringsdeskundigen, aanbieders, gemeenten en het Rijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.