Dat staat in het onderzoek van Jean Pierre Wilken, lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht. Hij promoveert vrijdag hierop aan de Universiteit van Tilburg. Voor het onderzoek volgde Wilken een groep mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen.
Oplossingen
Volgens Wilken is het belangrijk dat hulpverleners goed luisteren naar oplossingen die door cliënten zelf worden aangedragen. Als voorbeeld noemt hij een vrouw die met een psychose werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. ‘Hoewel ze ernstig in de war was, kon ze goed verwoorden wat ze voelde. Toch werd er niet naar haar geluisterd en werd ze in de separeer opgesloten. Ze heeft dit als mensonterend ervaren dat geen enkele hulpverlener de moeite nam met haar in gesprek te gaan.’
Contact
Wilken bekeek voor zijn onderzoek wat de patiënten onder ‘goede zorg’ verstaan. Daaruit bleek dat een goed contact met de professional als erg belangrijk werd beschouwd. ‘Hulpverleners worden gewaardeerd als met hen een vertrouwensband kan worden opgebouwd, een relatie waarbij de hulpverlener de patiënt erkent als uniek individu’, aldus Wilken.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout
Goed dat in ons land nu ook wetenschappelijk aangetoond is dat hulpverleners in de GGZ meer rekening moeten houden met de gevoelens, wensen en behoeften van hun cliënten. Hopelijk dat ook op een hoger ( =beleids-) niveau signalen en adviezen van cliënten- en bewonersraden meer serieus worden genomen.
Uit mijn jarenlange ervaring als marketingadviseur en -onderzoeker bij een grote dienstverlener kan ik daar nog aan toevoegen dat bij een echt cliëntvriendelijke organisatie op termijn zowel de tevredenheid van cliënten zal toenemen als de (personeels-) kosten verlaagd kunnen worden.
Een win/win situatie zal dan ontstaan waarbij zowel de organisatie als de cliënten baat hebben.
In dit verband nog een suggestie voor familieleden en hun organisaties als Ypsilon, Labyrint, etc. en ook voor familieraden: luister goed, doe zeker niet aan betutteling, neem de cliënt serieus en heb respect voor hem/haar.
Rien Brekelmans, Tilburg
In de landelijk erkende Crisiskaart kunnen patiënten/cliënten hun wensen (mbt behandeling cq bejegening tijdens een psychiatrische/psychische crisis) vastleggen. In een bijbehorend dossiers kunnen/moeten hulpverleners tekenen voor accoord.
Zie http://www.crisiskaartggz.nl