Dit blijkt uit een enquête van het nieuwsprogramma ZEMBLA onder specialisten ouderengeneeskunde over langer thuis wonen ouderen. In de aflevering die op donderdag 23 oktober werd uitgezonden, kwamen enkelen van hen aan het woord. Zij voorspellen dat het kabinet de inzet van buren, familie en vrienden overschat en dat veel kwetsbare ouderen helemaal niet over een groot netwerk beschikken. Daarnaast zal de kwaliteit van de zorg alleen maar gaan afnemen. Dit spreekt 85 procent uit in de enquête.
Mantelzorg
‘Douchen door de buren? Dat gaat niet gebeuren’ zegt hoogleraar zorg aan de VU Marjolein Broese van Groenou in de uitzending. ‘Mensen willen best af en toe bijspringen voor klusjes, maar langdurig en dagelijks voor buren zorgen, dat kun en mag je niet verwachten.’ Volgens Broese van Groenou staat daar tegenover dat partners die mantelzorgen, dit juist te lang in hun eentje blijven zorgen en daar in 20 procent van de gevallen ook door overbelast raken.
Meer dan de helft van de ruim 300.000 mantelzorgers voelt zich zwaar belast. Dat blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland. Toch vindt een derde niet de weg naar hulp. Lees meer >>
Sluiten verzorgingshuizen en langer thuis wonen ouderen
In de ZEMBLA-uitzending komen verschillende verhalen van kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers aan het woord. Zij bevestigen wat de ouderenzorg-specialisten in de enquête uitspreken. Het sluiten van verzorgingshuizen, zoals in de documentaire Woon- & Zorgcentrum Groot Engendaal in Soest, heeft voor alle inwoners, maar ook voor de zorgverleners grote gevolgen. Mantelzorgers die thuis voor hun naaste zorgen, zien dat voorzieningen die thuis wonen mogelijk maken, worden wegbezuinigd. Denk aan dagbesteding en huishoudelijke hulp.
Kwetsbare ouderen
Paul Frissen, hoogleraar Bestuurskunde aan de School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg ziet de nieuwe plannen dan ook vooral als bezuinigingsoperatie. Dat de zorg schraler en dat eenzaamheid onder ouderen toe zal nemen, is wat hem betreft onherroepelijk met dit beleid. Nienke Nieuwenhuizen, arts en voorzitter van beroepsorganisatie Verenso zegt: ‘Wij maken ons grote zorgen. De kwetsbaarste van de kwetsbaren, mensen die weinig mantelzorg hebben, met psychiatrische ziekten, met cognitieve stoornissen dat zijn de mensen die het meest gevaar lopen. En ik denk dat op verschillende plekken wordt overschat wat die mensen nog zelf kunnen en hoe veerkrachtig die zijn in de thuissituatie.’
Langer thuis wonen ouderen
In rap tempo sluiten verzorgingshuizen in Nederland de deuren. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen en familie en vrienden mogen een handje helpen. De vraag is alleen wat dit alles betekent voor de kwetsbare ouderen in de samenleving. ZEMBLA laat zien hoe mensen die zelf al op leeftijd zijn, veelal ten koste van zichzelf, voor anderen zorgen. Bekijk de uitzending >>
Bezuinigingen in de zorg zijn nu eenmaal nodig om de zorg betaalbaar te houden. Dat de bezuiniging op een rustige tempo had moeten worden aangepakt, dat ben ik met iedereen die dit roept eens. Maar ik vind ook dat we in Nederland gauw roepen dat iets niet kan in plaats van te kijken wat wel kan en mogelijk is. Vroeger waren er ook geen verpleeg- en verzorgingshuizen en de zorg aan wie dan ook werd geleverd door de naasten, meestal de vrouwen die na hun trouwen niet meer mochten werken. We zijn in Nederland te verwend en bij veranderingen gaan we piepen om maar niet te veranderen. Voor de meest kwetsbare ouderen is er heus nog wel een plek in zorginstellingen. Soms worden we door beeldvorming van professionelen meegezogen in negativiteit en klagen we dat niets mogelijk is. Vindt ook dat er een ander geluid moet worden gebracht dan alleen maar te roepen dat het niet goed gaat. En nee, ik doe niet aan struisvogelpolitiek.
Iedereen had dat kunnen zien aankomen en het is ook niet het eerste bezorgde signaal. Voor de partijen die dit Kabinet steunen doet dat er allemaal niet toe. Voor hen geldt slechts het halen van de bij het Regeerakkoord afgesproken bezuinigingen aangekleed met mooie worden over eigen keuzen en participatiemaatschappij. Voor de Statenverkiezingen zullen alle partijen die deze verslechtering nu doordrukken wel de handen in onschuld wassen en naar de gemeenten wijzen. Die op hun beurt naar de rijksbezuinigingen zullen wijzen. Het zijn de ouderen, chronisch zieken en gehandicapten die de prijs van deze zgn. Modernisering mogen betalen. Met dank aan VVD, PvdA, D66, CU EN SGP.