Het nieuwe lectoraat GGZ en Samenleving richt zich op de verbinding tussen de geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke organisaties. Uitgangspunt daarbij is het verbeteren van zorg aan kwetsbare burgers, het ondersteunen van sociale participatie en aandacht voor het ‘niet-maakbare’. Alie Weerman, die in 2016 cum laude promoveerde op het thema ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners, wil in het bijzonder ervaringskennis van zowel cliënten als professionals benutten om de beroepspraktijk te innoveren.
Interactie
Weerman: ‘De ggz, en ook de daaruit voortgekomen FACT-teams, richt zich nog te vaak alleen op behandeling van mensen met een psychische stoornis of verslaving. Terwijl cliënten vaak ook te maken hebben met andere problemen zoals schulden of een verstandelijke beperking. Het sociaal werk, en de daaruit voortgekomen wijkteams, denkt juist vanuit maatschappelijk functioneren. In een ideale situatie is er veel meer interactie tussen beide gebieden, wordt er geprofiteerd en geleerd van elkaars kennis en blijft de verbinding tussen de domeinen tijdens de behandeling in stand.’
Ervaringsdeskundige
Om tot die ideale situatie te komen, ziet Weerman een belangrijke rol voor ervaringskennis en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen dienen als brug tussen de twee domeinen en helpen om stigma’s te doorbreken. ‘Ervaringsdeskundigen zien de complexiteit van een stoornis of een probleem en de verwevenheid met de context. Ik ben nu bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen aan het trainen voor de gemeente Amsterdam. Zij leven in de bijstand en kunnen vanuit hun perspectief uitleggen wat de blinde vlekken zijn van klantmanagers. Want wie in de bijstand zit, heeft vaak ook te maken met complexe andere problemen in combinatie met psychiatrische stoornissen. Klantmanagers hebben echter vaak te veel focus op de leven in de bijstand en te weinig oog voor alles daaromheen.’
Onderzoek
Vanuit het lectoraat zal Weerman zich vooral focussen op het bijstellen van onderwijs en het doen van onderzoek. Onderzoeksthema’s van het lectoraat zijn motiverende gespreksvoering bij complexe problematiek, ervaringsdeskundigheid als kennisbron binnen zorg en welzijn, existentiële vraagstukken bij vechtscheidingen en andere vormen van ontwrichting, samen beslissen bij verslaving, psychiatrie en lichamelijke of verstandelijke beperking en studiesucces en psychosociale gezondheid.
Het is goed dat jullie mensen met verslaving of schulden gaan helpen om te voorkomen dat ze nog verder in de problemen komen. In de krant staan ook verhalen van mensen met schulden of over zelfmoord komt ook vaak voor in de krant.
Een Frans gedicht over eenden.
Les canard dorment sur le sable. Ils se conduisent formidable. Ils trouve la vie agreable. Ik schrijf meer Frans verhalen en dan gebruik een Nl-Frans woordenboek. Soms maak ik een Frans verhaal over gtst, een moeilijke opgave met woordenboek…. Je éspère que vous aimez la vie. Quand vous avez tristen touchez un chien ou un chat..