Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra aandacht voor cliënt in gehandicaptensector

Hoe beleven cliënten de gehandicaptenzorg? Die vraag hoopt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dit najaar te beantwoorden. Om dit te kunnen doen, worden veertig instellingen onderzocht.
Downsyndroom-iStock.jpg
Hoe beleven cliënten de gehandicaptenzorg? Om die vraag te beantwoorden

Naast het onderzoek zal de inspectiedienst een speciaal ontwikkeld hulpmiddel gebruiken dat moet helpen om de kwaliteit van zorg aan mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) te meten. Het instrument-EMB. Inspecteurs kunnen dit instrument bijvoorbeeld inzetten om te onderzoeken of er goed geluisterd wordt naar mensen met een EMB.

Cliëntervaringen

‘Natuurlijk moeten zorgaanbieder en medewerkers zich aan wettelijke regels en afspraken houden, maar hoe de cliënt de zorg ervaart, weegt ook steeds meer mee als het om de kwaliteit van zorg gaat. Daarom passen we ons toezicht steeds verder aan om cliëntervaringen van mensen met een beperking te kunnen toetsen’, aldus de IGZ.

Eigen regie

In de veertig instellingen die dit najaar een bezoek van de inspectie krijgen, gaan inspecteurs uitgebreid in gesprek met cliënten en hun naasten, cliëntvertegenwoordigers en begeleiders over hun beleving van de zorg. Ook wordt getoetst in hoeverre de cliënt het gevoel heeft zelf regie te hebben over de zorg in zijn of haar leven.

Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg

De onderzoeken zijn een gevolg op de Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg van staatssecretaris Martin van Rijn. Deze agenda moet, naast het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg, een extra impuls geven om de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren.

Kwaliteit van leven

Maar hoe bepaal je de kwaliteit van leven van een cliënt met een ernstige meervoudige beperking? Zij kunnen vaak zelf niet aangeven wat ze willen, leuk vinden of nodig hebben. Er zijn in Nederland echter zo’n 10.000 mensen die een EMB hebben. Om in beeld te krijgen wat zij nodig hebben en de kwaliteit van zorg aan deze groep te meten, kan het nieuwe instrument van de IGZ helpen. Een onderdeel daarvan is de methode Short Observational Framework for Inspection (SOFI). Hiermee observeren de inspecteurs de cliënten en hun omgeving. Ze kijken bijvoorbeeld hoe zorgverlener en cliënt op elkaar reageren.

De zorg voor mensen met een beperking moet worden voorbereid op de toekomst. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Lees meer >>

Kritisch

Na de observaties volgen gesprekken met zorgverleners, behandelaars en cliëntvertegenwoordigers waarin besproken wordt wat de inspecteurs gezien hebben. Deze bespreking helpt om kritisch naar het eigen handelen te kijken en zo de zorg verder te verbeteren.  

Kernpunten

Tijdens de onderzoeken die de IGZ gaat uitvoeren, wordt uitgegaan van zeven kernpunten waar de zorg aan moet voldoen.

  1. De cliënt is een uniek persoon en ontvangt zorg op maat.
  2. Medewerkers werken cliëntgericht.
  3. De cliënt heeft, waar mogelijk, zelf de regie en wordt waar nodig ondersteund bij het uitvoeren hiervan.
  4. Cliënten mogen rekenen op professionals die op een methodische wijze en multidisciplinair werken.
  5. Cliënten mogen rekenen op professionals met voldoende kennis en vaardigheden voor de zorg aan mensen met een EMB.
  6. Medewerkers werken op een verantwoorde manier met relevante, actuele richtlijnen, protocollen en/of werkinstructies.
  7. De zorgorganisatie werkt met en volgens een visie op zorg aan cliënten met een EMB.

Versterken positie cliënt

Maar krijg je wel een objectief als je de inspectie van tevoren al aankondigt? Ellemieke van der Horst, woordvoerder IGZ: ‘We kondigen dit van tevoren aan omdat de inspectie met  deze bezoeken vooral een  bijdrage wil leveren aan het versterken van de positie van de cliënt. We gaan er vanuit dat de wensen en behoeften van de cliënt de basis vormen voor de geboden zorg. Daarbij is het van belang dat de cliënt zoveel mogelijk, waar nodig met ondersteuning, zelf doet. Mogen cliënten bepalen wat zij op brood eten, welke kleding zij willen dragen en of ze op bezoek kunnen gaan bij wie ze willen? Daarnaast gaan we in ons toezicht op de zorg voor EMB cliënten een nieuwe tool gebruiken. We vinden het belangrijk dat cliënten, naasten en zorgverleners weten hoe de inspectie toezicht houdt en invult.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.