De zorg bij chronische gezondheidsproblemen als diabetes, epilepsie, zintuiglijke beperkingen, psychische aandoeningen en ouderdomsziekten is gericht op het zo vroeg mogelijk signaleren van complicaties. Patiënten krijgen ook advies over een gezonde leefstijl en behandelaars proberen het zelfmanagement van patiënten te verbeteren.
Taken
Begeleiders in de verstandelijk gehandicaptenzorg zouden een aantal van deze taken op zich kunnen nemen, aldus het (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Wanneer zij chronisch zieke mensen met een verstandelijke beperking goed kunnen begeleiden, dan is dit gunstig voor hun kwaliteit van leven, stelt het onderzoeksinstituut. Ook zullen de cliënten hierdoor minder vaak een beroep doen op medische zorg, is de verwachting.
Onvoldoende
Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat 70 procent van de begeleiders hier wel een rol in wil spelen, maar dat een opvallend deel van hen (58%) de eigen kennis en vaardigheden hiervoor nog onvoldoende vindt. Begeleiders met een verpleegkundige achtergrond zien wel een grotere rol voor zichzelf weggelegd in de zorg vanwege de chronische ziekte dan begeleiders met een agogische vooropleiding, en zij voelen zich ook beter toegerust.
Ondersteuning
‘Ondersteuning bij het omgaan met een chronische ziekte, doe je er niet zomaar bij. Dat vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Het is belangrijk dat hier aandacht voor komt, in de opleidingen en in de praktijk’, zo adviseert NIVEL-onderzoeker Mieke Cardol. ‘In de praktijk moet er daarna natuurlijk ook tijd en ruimte zijn om de opgedane kennis te gebruiken.’
Bron: NIVEL/ANP-Photo/Roos Koole