Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra zorggeld wordt niet besteed aan huisartsen

Er is 200 miljoen euro in 2018 beschikbaar voor extra huisartsenzorg voor kwetsbare ouderen en zwaardere ggz-zorg door huisartsen. Alleen, zorgverzekeraars willen dat geld niet aan de huisartsen besteden. Tot nog toe.
Foto: Fotolia

Doordat ouderen langer thuis wonen en meer zorg nodig hebben, krijgen huisartsen het drukker in hun spreekkamer. Ook de zorg voor ggz-patiënten komt meer bij de huisarts te liggen. Verder moeten de huisartsen samenwerken met thuiszorg, wijkteams en andere multidisciplinaire teams van professionals. Voor dat extra werk krijgen huisartsen extra geld. Maar zorgverzekeraars houden dat extra geld in hun zak.

Kwetsbare patiënten

Zorgverzekeraars, huisartsen en het ministerie van Volksgezondheid hebben afgesproken dat er in 2018 meer financiële middelen zouden worden vrijgemaakt zodat huisartsen meer aandacht aan kwetsbare patiënten kunnen geven. Maar volgens de huisartsenorganisatie LHV komen de verzekeraars deze afspraken niet na. Ook André Rouvoet, voorzitter van de koepel Zorgverzekeraars Nederland, erkent het probleem en wil de verzekeraars hier over aanspreken.

Eerstelijnszorg

Martin Bontje, voorzitter van de vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, zegt in de Volkskrant dat ‘zorgverzekeraars zijn verwikkeld in een onderlinge race om zo min mogelijk geld uit te geven. Onbegrijpelijk, want investeren in de eerstelijnszorg bespaart uiteindelijk op de totale uitgave aan zorgkosten.’

Zorgkosten omlaag

Dat investeringen in de eerstelijnszorg leiden tot minder zorgkosten blijkt ook uit een proef van zorgverzekeraar VGZ onder huisartsen: ‘Als huisartsen meer tijd krijgen voor de behandeling van hun patiënten, dan gaan de zorgkosten fors omlaag en zijn de patiënten veel tevredener’ aldus het bericht van VGZ.

Meer tijd

Uit de tests blijkt dat als huisartsen meer tijd nemen voor een consult, zij minder vaak patiënten doorverwijzen naar een specialist. Dit komt doordat ze beter kunnen luisteren naar de patiënt en deze daardoor eerder geruststellen. In het jaar dat de proef liep is het aantal verwijzingen 6 procent gedaald. Een consult bij een specialist is gemiddeld veel duurder dan een consult bij een huisarts. Volgens een woordvoerder van VGZ is het mogelijk dat in de toekomst meer huisartsen kleinere praktijken krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.