Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Factsheet welzijn: vergrijzing, uitstroom en tevredenheid

De Factsheet Welzijn & Maatschappelijke dienstverlening geeft inzicht in de trends in deze sector. Echt verrassend zijn de cijfers niet: liefst 70 procent van de professionals is vrouw. Daarnaast vergrijst de branche snel en verlaten vooral jongeren het sociale werk.
Factsheet welzijn: vergrijzing

Op basis van cijfers van FCB en Prismant stelde Corrie van Dam (MOVISIE) een Factsheet Welzijn & Maatschappelijke dienstverlening samen, die inzicht geeft in de trends in de gelijknamige sector.

Meer werk
De branche Welzijn & Maatschappelijke dienstverlening bestaat uit ongeveer 2500 organisaties waarin in 2009 ruim 70.000 mensen werken. De werkgelegenheid in deze sector daalde in de jaren tot 2008 en nam daarna weer toe. De gemiddelde leeftijd van de werkers is 43 jaar, terwijl ruim 33 procent ouder is dan 50 jaar.  Zo’n 70 procent van de werkers in de sector is vrouw.

De verwachting is dat op langere termijn de vraag naar personeel toeneemt en het aanbod daalt. Ruim 85 procent van de medewerkers in de sector heeft een vast dienstverband en zo’n 9 procent heeft een tijdelijk contract.

Hoge opleiding
De grootste beroepsgroepen die zich direct met cliënten bezighouden zijn maatschappelijk werker (12,5 procent) en peuterleidsters (10,8 procent). Het opleidingsniveau van de professionals in de sector is hoog: 50 procent van de werkers met een cliëntgebonden functie heeft een sociaalagogische opleiding op HBO-niveau (37,3 procent) of MBO4-niveau (12,7 procent).

De aansluiting van eigen kennis en vaardigheden op de praktijk is in de ogen van 79,2 procent goed. Ambulant hulpverleners zijn hierover ontevreden: slechts 30,7 procent noemt de aansluiting ‘redelijk’. Ook slechts 26 procent van de jeugd- en jongerenwerkers noemt de aansluiting op de praktijk ‘redelijk’.  Over de scholingsmogelijkheden is minder dan de helft van de medewerkers in cliëntgebonden functies tevreden.

Uitstroom
Het verloop in de sector komt vooral voor rekening van de jongere medewerkers. Ruim 43 procent betreft jongeren tussen 20 en 25 jaar. Als redenen voor vertrek worden het vaakst genoemd: zoeken naar een nieuwe uitdaging, ontevredenheid over hoge werkdruk, een onprettige werksfeer en de relatie met leidinggevenden. Hoge werkdruk en waardering van de leidinggevende worden het vaakst genoemd als negatieve factoren. Werknemers geven ook aan behoorlijk tevreden te zijn over hun werk. Slechts een op de tien veranderde in 2009 daadwerkelijk van baan.

Lees verder: MOVISIE, Factsheets Welzijn & maatschappelijke dienstverlening, Kinderopvang en de Jeugdzorg

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.