Het verlies van 12.000 banen en de hulp aan ruim 40.000 cliënten staan op het spel met de aanvraag van uitstel van betaling van TSN Thuiszorg. De grootste thuiszorgorganisatie in Nederland wil haar bedrijfsonderdeel Hulp bij het Huishouden schrappen. Oorzaak: de bezuinigingen van de overheid op de huishoudelijke hulp en de veel lagere tarieven die gemeenten bieden– een daling van 25% volgens directeur Zion Jongstra – voor dit werk.
De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling aan voor het onderdeel huishoudelijke hulp. Daar werken 12.000 mensen. Lees meer>>
Huishoudelijke hulp
‘Andere bedrijfsonderdelen van TSN, zoals Verzorging & Verpleging, Begeleiding, de Woonzorgcentra en de Zorgcentrale worden er niet door geraakt’, benadrukt directeur Zion Jongstra. Hij gaf tijdens de aankondiging van de aanvraag voor surseance van betaling uitleg over de neergang van de huishoudelijke hulp. Allereerst hebben gemeenten de afgelopen jaren de indicaties voor thuishulp sterk naar beneden bijgesteld. Ondersteuning en zorg voor mensen werd vervangen door poetsen. Jongstra: ‘Medewerkers die eerst complexere zorg verleenden, moesten nu steeds vaker deze goedkope vorm van thuishulp leveren. Dit terwijl zij nog betaald werden op basis van hun oude werkzaamheden. Dit betekende dat TSN zes euro per gewerkt uur moest toeleggen. Dat kunnen we niet volhouden.’
Bezuiniging
TSN Thuiszorg wilde het tij keren door afgelopen voorjaar de beloning van 4.300 thuiszorgmedewerkers omlaag bij te stellen en ’te koppelen aan het werk dat ze verrichten’. Dat betekende dat de niet erg hoge salarissen van deze thuiszorgmedewerksters, die huishoudelijk werk doen, verder naar beneden gingen. Veel gemeenten stopten met de afname van hulp bij het huishouden of namen, onder invloed van de bezuinigingsopdracht van 40% van het kabinet, veel minder af bij thuiszorgorganisaties.
TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, moet de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers terugdraaien. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald. Lees meer>>
Arbeidsvoorwaarden
De ontwikkelingen raken TSN extra hard omdat de meeste medewerkers vaste contracten en veel dienstjaren hebben. Jongstra: ‘Vaste contracten bieden voordelen voor medewerkers en cliënten, maar de bijbehorende loonkosten zijn aanzienlijk hoger dan die van flexwerkers.’ Er is een ongelijk speelveld ontstaan, waar de thuishulp in vaste dienst met duurdere arbeidsvoorwaarden het af legt. Cliënten en medewerkers zullen de dupe zijn, zegt Jongstra: ‘Het zo gevreesde sociaal bloedbad dreigt werkelijkheid te worden. Er is nog een laatste kans om dit te voorkomen als het kabinet wil ingrijpen.
Arbeidscontract
‘Niemand wordt er beter van als TSN omvalt’ zegt Jongstra. ‘Het is slecht voor cliënten, erg vervelend voor de medewerkers, het levert gemeenten een hoop gedoe op en de zorg wordt er niet goedkoper van.’ De hulp aan 40.000 cliënten gaat, hangende de procedure met de bewindvoerder, gewoon door, benadrukt Jongstra. Ook blijven de arbeidscontracten vooralsnog dezelfde. Tot er geen weg terug meer is en een faillissement wordt uitgesproken.
Vakbond
Vakbond FNV Zorg vindt ook dat het kabinet moet ingrijpen. Volgens FNV-bestuurder Gijs van Dijk worden de arbeidsvoorwaarden voor huishoudelijke hulpen steeds slechter. ‘Dit is onacceptabel.’ De bezuinigingen op de huishoudelijke hulp zijn volgens de FNV de schuld van de problemen bij TSN. ‘Het kabinet schrapte zo’n 40 procent van het budget en maakt gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Die korten vaak nog meer, besteden veel te laag aan, en schaffen de thuiszorg deels af’, aldus de vakbond.