De problemen die bij familie, partners en ook vrienden van verslaafden ontstaan zijn ‘desastreus’, stelt Verhoeven. Als ervaringsdeskundige en oprichtster van de stichting Coke van Jou weet ze de problemen te duiden. ‘Er zijn financiële problemen, omdat naasten worden bestolen, opgelicht of de verslaafde in huis nemen. Ook zijn de betrokkenen belast met het steeds willen helpen van de verslaafde waardoor ze de grip op het eigen leven kwijtraken, hun baan verliezen, overspannen raken.’
Yoga
Vaak is het voor de familie of partner niet eens altijd duidelijk dat ze zich te veel focussen op de verslaafde, vervolgt Verhoeven. ‘Wat dus veel voorkomt is het zogenaamde reddersgedrag. Naasten die altijd maar denken: “Als ik nu maar dit doe, dan …”.’ De zelfbewustheidtraining heeft als doel een bewustwordingsproces op gang te brengen. ‘Deelnemers leren aan de hand van yogaoefeningen fysiek te ontspannen en meer los te laten. Vervolgens is er een groepsgesprek onder leiding van een therapeut.’
Genieten
Belangrijk is dat de naasten duidelijk krijgen wat hun eigen verantwoordelijkheid is. ‘We hebben bij eerdere trainingen kunnen zien dat mensen, ondanks dat ze nauw betrokken zijn bij een verslaafde, weer leren genieten. Dat ze niet meer zo onder de situatie lijden.’ De meeste deelnemers zijn vooral ouders en partners. Maar ook broers, zussen, vrienden en zelfs collega’s hebben meegedaan aan de training, aldus Verhoeven.
Hulpverlening
Vanaf 10 februari start er een training in Den Haag bij Parnassia. Het zijn acht sessies met thema’s als ‘omgaan met obstakels’ en ’toelaten en accepteren’. De training staat onder professionele begeleiding van een therapeut en een yogalerares. De stichting Coke van Jou biedt de omgeving ook hulp als de verslaafde zelf nog niet bekend is bij de hulpverlening.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Foto: ANP/Lex van Lieshout
Bij Jellinek is voor familie en vrienden speciaal aanbod nl :
Cursus “Omgaan met verslaving voor familie en vrienden”
Omgaan met iemand die problemen heeft met gokken, alcohol-, drugs- of medicijngebruik is voor veel mensen niet gemakkelijk. Vaak gaat die omgang gepaard met gevoelens van frustratie, onbegrip, boosheid en verdriet.
Jellinek biedt iedereen, die graag meer wil weten over het omgaan met verslavingsproblemen in zijn nabije omgeving, daarom een gratis cursus van vier avonden aan.
De bijeenkomsten zijn om de twee weken en wel op woensdagavond in de even weken. Elke bijeenkomst is van 19.15 tot 21.00 uur. Ze vinden plaats op de Jacob Obrechtstraat 92. Mensen hoeven zich niet van tevoren aan te melden, maar kunnen gewoon binnenlopen bij een bijeenkomst.
Voor meer informatie en de exacte cursusdata: 020 – 590 15 00 of kijk op http://www.jellinek.nl/alles_voor/familie_en_vrienden/ondersteuning_familie_en_vrienden
Ik ben heel benieuwd hoe het nu met je gaat en of je reacties hebt gehad.
Er is wel degelijk hulp voor de familie van verslaafden. Je staat er niet alleen voor en samen met lotgenoten kan je weerbaarder worden en je verdriet delen.
Om vandaaruit sterker te worden in het omgaan met een verslaafde.
Door je grenzen te stellen en vast te houden
De Landelijke Stichting Ouders en Verwanten van Druggebruikers (LSOVD).
bestaat dit jaar 30 jaar
en heeft gespreksgroepen in het hele land. Ook kan onze tel. hulpdienst 0900-5152244 U een luisterend oor bieden en U de weg wijzen waar U de juiste hulp kunt halen.
Nieuwgierig geworden kijk dan op onze website http://www.lsovd.nl
Marlies.
sinds een jaar of 6 zijn er in verschillende plaatsen in nederland moedigemoedersgroepen.ook wij zijn er één van.hier komen ouders en naaste famileleden die met verslaving in het gezin te maken hebben.daar weet men waar je over praat,je wordt eindelijk begrepen,want de verslaafde daar gaat het altijd over maar de rest van het gezin staat met hun rug tegen de muur.daarvoor zijn de moedigemoeders opgericht.dat u jij ook met andere ouders kunt praten over dit o zo moeilijke onderwerp en je je hart kunt luchten en ervaring van andere ouders kunt aanhoren.
Naar aanleiding van de vraag of er ook organisaties zijn, die aandacht besteden aan ouders van verslaafde kinderen, verwijs ik graag naar het volgende:
http://www.tactus.nl/index.cfm?pid=31.