Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Feiten overgeslagen bij maatschappelijke discussie’

Feiten worden steeds minder belangrijk bij het discussiëren en dat is kwalijk, vindt Marcel Ham. Hij is mede-oprichter van de begin dit jaar gestarte website www.socialevraagstukken.nl , een website die beoogt de feiten en ervaringskennis terug te laten keren in discussies over maatschappelijke vraagstukken.
'Feiten overgeslagen bij maatschappelijke discussie'

Ham, sinds 2006 hoofdredacteur van TSS tijdschrift voor sociale vraagstukken, ziet dat zowel politici als media vooral harde taal gebruiken en zich minder laten leiden door hoe het nu echt zit. ‘Links, rechts, iedereen gaat mee in de heisa om zijn of haar geluid stevig te laten horen. Feiten worden vaak overgeslagen.’

Discriminatie
Het oudste voorbeeld van discussies die vaak ongenuanceerd gevoerd worden, is de discussie over integratie. ‘Zo liet hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg Fons van de Vijver op onze website zien dat uit diverse onderzoeken blijkt dat autochtonen al sinds de jaren ’80 vinden dat immigranten te weinig doen om zich aan te passen. Tegelijk vinden ze discriminatie uit den boze.’ Dat de gemiddelde attitude over de multiculturele samenleving niet verandert, ook niet na de moorden op Fortuyn en Van Gogh en de opkomst van de PVV, bleek voor diverse media geen interessant nieuws, constateert Ham verbaasd.

Hij geeft nog een ander voorbeeld. ‘De kloof tussen hoger en lager opgeleiden wordt steeds groter. Mensen leven in gescheiden werelden. Maar op onderzoek gestoelde discussies worden daar niet of nauwelijks over gevoerd.’

Trouw
Onlangs is Sociale Vraagstukken een samenwerking gestart met dagblad Trouw. Het dagblad heeft op haar eigen website een pagina gemaakt waarop elke week een artikel van Sociale Vraagstukken gepubliceerd wordt. ‘Voor hen is het een mooie kans om artikelen van wetenschappers te publiceren, wij profiteren van hun bezoekers.’ Momenteel heeft Sociale Vraagstukken zo’n 10.000 bezoekers per maand, waarvan 8.000 unieke bezoekers zijn. Trouw krijgt maandelijks ongeveer 50.000 unieke bezoekers.

Debat
Ham verwacht dat er ook meer debatten gevoerd gaan worden op de website. ‘Het welzijnsdebat, met de opinies van Nico de Boer en Jos van der Lans, liep heel goed. Maar wetenschappers moeten nog meer met elkaar in debat, de schroom om op basis van onderzoek opinies te schrijven mag er af.’ Hij benadrukt dat reacties wel goed gedocumenteerd moeten zijn. ‘We modereren stukken scherp.’

De website www.socialevraagstukken.nl is een initiatief van TSS tijdschrift van sociale vraagstukken, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, het Sociaal en Cultureel Planbureau, de Universiteit van Tilburg en MOVISIE.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.