Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fel Participatiedebat over actief burgerschap

'We rekenen ons te rijk met actief burgerschap.' 'Er moet juist meer uit de samenleving komen.' 'Burgers uit achterstandswijken worden gebruikt om de agenda er doorgedrukt te krijgen.' Deze en meer opinies passeerden de revue op het Participatiedebat.
Fel Participatiedebat over actief burgerschap

Actief burgerschap was het thema op dit debat, dat op 29 september plaatsvond. Organisator MOVISIE werkte voor dit derde Participatiedebat samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de website Sociale Vraagstukken. 

Kaalslag
Dat actief burgerschap een heet hangijzer is onder professionals bleek al bij de eerste stelling. ‘Actief Burgerschap wordt geholpen door bezuinigingen’ zorgde voor een felle discussie tussen Marius Ernsting van de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en Jan Schrijver van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

‘Moreel verwerpelijk’, noemde Ernsting de stelling. Hij verwees naar de situatie in Groot-Brittannië, waar de regering Cameron zegt onder de vlag Big Society burgers te stimuleren meer eigen regie te voeren, maar wat volgens Ernsting leidt tot forse bezuinigingen, met als gevolg een kaalslag. Schrijver benadrukte dat er in Nederland geen kaalslag komt, de kansen zitten volgens hem vooral in meer efficiëntie. Hij gaf aan dat er energie genoeg is, en dat de vrijwilligers in Nederland veel meer kunnen bereiken, als de sector ze maar helpt door de energie effectiever in te zetten. Wim Reedijk van Aedes reageerde vanuit de zaal dat het ‘maatschappelijk middenveld’ te weinig meehelpt om burgers te activeren.

Kwetsbare mensen
De aanwezigen bleken vooral bezorgd over de meest kwetsbare mensen. Zo stelde Dick Jansen van de maatschappelijke organisatie DOCK in Haarlem dat ‘burgers die risico’s lopen een loden last voor de gemeenten worden, door de overheveling van de AWBZ.’ Hij vroeg zich af hoe je hen binnenboord kan houden. Jan Custers ziet veel heil in zelfsturing, en gaf als voorbeeld de proeftuin die hij in Peel en Maas begeleidt, waar onder andere een dorpsdagvoorziening is die volledig gerund wordt door mensen uit het dorp.

Bottleneck
Een ander punt dat aangesneden werd was bureaucratie. Joke Bakker (Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken, LSA) noemde juridische regels ‘de bottleneck voor bewonersparticipatie.’ Ze vertelde over hoe bewoners in haar eigen wijk informatie verzamelden over drugsoverlast, waar de politie vervolgens niets mee kon doen vanwege de wetgeving en de overlast bleef. Inge van Dommelen van de Wmo-raden voegde toe dat de overheid duidelijker moet maken wat ze wel en niet van burgers verwachten. Nicole Zwart van het Ministerie van Binnenlandse Zaken stelde dat ‘die ontwikkeling al gaande is’.  
 
Een deel van het Participatiedebat is terug te bekijken op  www.movisie.nl/participatiedebat

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Mariët Sieffers/MOVISIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.