Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Festivals voor mensen met een beperking ‘hot’ deze zomer

De zomerperiode stond er dit jaar weer bol van: festivals. Ook speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze festivals lijken op het moment populairder dan ooit. 'Online tickets bestellen, bier drinken en gefouilleerd worden hoort er gewoon bij.'
festivals beperking
Foto: Fotolia

Festivals voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking zijn er al een aantal jaar. Het aantal bezoekers stijgt iedere keer weer meer. Zo kon dancefestival Mini Milkshake in Amsterdam afgelopen zomer rekenen op zo’n 800 tot 900 bezoekers, waar dat er bij de start vier jaar geleden ongeveer 150 waren. Mini Milkshake vindt ieder jaar plaats aan de vooravond van het grote, bekende festival Milkshake.

Aanpassingen

Het verschil tussen beide? ‘Er zijn eigenlijk niet gek veel aanpassingen bij Mini Milkshake’, zegt organisator Sue Smith. ‘De muziek staat ietsje zachter en het is overzichtelijker en ruimer opgezet, er is een rustruimte voor wie zich terug wil trekken. Maar daar wordt eigenlijk weinig gebruik van gemaakt. Het grote succes van Mini Milkshake: hier geen betutteling of K3-achtige toestanden. Bezoekers met een verstandelijke beperking moet je niet benaderen als kleuters. Ze kunnen bier en wijn kopen, worden gefouilleerd bij binnenkomst en dit jaar konden ze voor het eerst online een ticket kopen via Paylogic. Daar maakten 200 bezoekers gebruik van, zelfstandig of met hun begeleider. De bezoekers zijn puur en echt, het festival ook.’ Op het festival staan jaarlijks zo’n 180 vrijwilligers paraat om te helpen waar nodig.

Idolen

Festival Franklin in Soest maakte dit jaar voor haar debuut en trok meteen ruim 500 bezoekers met een verstandelijke beperking. Ze kregen er de mogelijkheid mee te dansen op het podium en zo hun idolen als Dries Roelvink en Monique Smit te ontmoeten. Franklin had speciale, brede paden aangelegd voor rolstoelen en een omringd terrein zodat bezoekers vrij konden rondlopen. De kosten voor Franklin zijn bewust laag, omdat de bezoekers over het algemeen geen grote beurs hebben. Ook Mini Milkshake houdt steevast rekening met de financiële situatie van bezoekers. ‘Kaartjes kosten 7,50 en daar krijgen ze vier muntjes bij. Eten is gratis en als het warm weer is, delen we gratis water uit’, zegt Sue Smith.

Grootschalig

Meerdaagse festivals voor mensen met een beperking zijn er ook. Zo bestaat Funpop al sinds 1996 en komen daar jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers met een verstandelijke beperking en hun naasten of begeleiders op af. Speciaal voor rolstoelgebruikers is er een rolstoelpodium, zodat zij goed zicht hebben op het podium. Een soortgelijk grootschalig festival is Maak de droom waar, dat komende winter opnieuw plaatsvindt. Hier zijn zelfs faciliteiten als tilliften aanwezig in de verzorgingsruimtes. Dit evenement richt zich op zowel mensen met een lichamelijke beperking als op mensen met een verstandelijke beperking.

Reguliere festivals

Naast festivals speciaal voor mensen met een beperking, streven HandicapNL en stichting No Restrictions Party Unlimited (NRPU) ernaar om ook reguliere festivals toegankelijker te maken. Zo hebben zij er tijdens de afgelopen editie van de Zwarte Cross voor gezorgd dat er een ‘hotel’ beschikbaar was voor mensen met een beperking, zodat zij een prettige, aangepaste plek hadden om het hele weekend te verblijven. Het hotel was een grote tent met vier zorgunits, waar ook mensen met een ernstige lichamelijke beperking samen met familie, vrienden of begeleiding terecht konden.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.