Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

FNV: ‘Gemeenten kunnen verantwoordelijkheid bestuursakkoord niet dragen’

De FNV is tegen het concept bestuursakkoord tussen het Rijk en de lagere overheden. In een brief die maandag gepubliceerd is op de website van de Volkskrant, roept FNV bestuurder Leo Hartveld de gemeenten op het akkoord te verwerpen.
FNV: ‘Gemeenten kunnen verantwoordelijkheid bestuursakkoord niet dragen’

Het bestuursakkoord zal voor de gemeenten een ‘Paard van Troje worden’, aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld in de brief op de Volkskrant website. ‘Op het eerste gezicht lijkt er voor de gemeenten veel te winnen. Door decentralisatie van taken zullen gemeenten veel meer te zeggen krijgen over legio onderwerpen als sociale zaken, jeugdzorg, WMO. De VNG en het kabinet leiden de aandacht af door hier steeds naar te wijzen. Maar met de taken komen veel grotere risico’s en verantwoordelijkheden, die gemeenten redelijkerwijs niet kunnen dragen.’

Opgezadeld
De gemeenten stemmen op 8 juni over het bestuursakkoord, waarin afspraken staan over de uitvoering van bezuinigingen en hervormingen op het gebied van arbeidsmarkt voor kwetsbare burgers, jeugdzorg en de AWBZ. Doel is veel van die taken en verantwoordelijkheden door te schuiven van de rijksoverheid naar lagere overheden. FNV-bestuurder Hartveld stelt dat de gemeenten opgezadeld worden met een substantieel deel van de bezuinigingen van de rijksoverheid. ‘De gemeenten mogen de rommel opruimen.’

Grof gesneden
‘Door het akkoord wordt een groot deel van de bezuinigingen bij de gemeenten neergelegd,’ aldus de FNV-bestuurder in de brief op de Volkskrant website. ‘Bovendien wordt er grof gesneden in de sociale zekerheid. De zwakste groepen in de samenleving worden hierdoor het meest geraakt.’ Hartveld is lid van het Federatiebestuur van de vakcentrale FNV. Hij zit namens de FNV in de Sociaal-Economische Raad (SER).

Gemeentesecretarissen
Ook de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) is niet optimistisch. Zij wijst het akkoord niet af, maar vindt ‘de risico’s door de enorme korting op budgetten wel erg groot’. Dat schrijft voorzitter Arjan van Gils van VGS aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Van Gils en consorten zijn wel positief over de beleidsruimte voor gemeenten bij het uitvoeren van de Wet werken naar vermogen, maar zij wijzen op de krappe budgetten die gepaard gaan met het bestuursakkoord.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: ANP Lex van Lieshout

3 REACTIES

  1. dat krijg je dan van een uitgevonden marktwerking vanuit de overheid ……
    je moet gewoon niet toestaan om winsten draaien in het verzorgingswezen , dit is alleen maar voor de ik weet niet hoeveel manager,s met hun dikke auto,s rondkachelen van de eene koffieronde naar de andere ,, er moet gauw gesneden worden in die absurde salarissen van dat soort benen onder het bureau …
    als voorbeeld ,,, direckteur in een verzorgingshuis niet meer verdienen dan 70 duizend euro en een manager niet meer verdienen dan 50 duizend euro
    geloof me dan houden we geld over …. die salarissen staan gewoon niet meer in verhouding tot het behaalde resultaat dat anderen voor hen doen …

  2. Lees alle reacties
  3. Logisch dat de overheid haar handen terugtrekt.
    Zorg is geen passend woord voor een regering die als een crisismanager rond zich heen hakt.
    Wat moeten gemeenten dus doen met deze zwarte piet??
    Verenigen dus, dan sta je sterker. Daarnaast
    heb je de wet ook nog eens aan je zijde.
    Kom maar op met die delegatie!!
    Vervroegde verkiezingen zijn al in het zicht.

  4. Ik hoop zo dat deze zorgen worden opgepikt door degenen binnen de gemeenten die moeten gaan stemmen op 8 juni.
    Want zelfs een blind paard ziet wat de grote gevolgen zijn voor gemeenten, de betreffende bevolkingsgroepen en anderen indien ze akkoord gaan met het bestuursakkoord.
    Ik zou zelfs bijna willen spreken van volksverlakkerij door de rijksoverheid!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.