Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Focus op lichte hulp en preventie bij jeugd’

Gemeenten richten zich bij de transitie van de jeugdzorg te veel op zwaardere jeugdzorg. In plaats daarvan zouden ze moeten investeren in preventie en lichtere zorg. Dat schrijven ActiZ, MOgroep en GGD Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
'Focus op lichte hulp en preventie bij jeugd'

De ondersteuning en zorg voor de jeugd is vanaf 2015 de verantwoordelijkheid van gemeenten. Op 31 mei wordt de voortgang van dit nieuwe stelsel besproken door de Kamercommissie. 

Betrokken
Als hulpverleners actief betrokken zijn bij gezinnen en de wijk, kan voorkomen worden dat ongewenste gewoonten ingesleten raken en kinderen in zwaardere hulptrajecten terechtkomen. ‘Signaleren is te laat: dan zijn de problemen er al,’ schrijven de organisaties in de brief. Daarom moet de laagdrempelige hulp door jeugdwerk, maatschappelijk werk en jeugdgezondheidszorg volgens de hen worden uitgebreid. 

Snoeien
Lichte hulpverlening zoals Maatschappelijk Werk en Jeugdgezondheidszorg, zou volgens de branchevertegenwoordigers direct inzetbaar moeten zijn in de wijk. Gemeenten investeren hier op dit moment niet in. ‘We zien dat gemeenten bijvoorbeeld snoeien in maatschappelijk werk. Dit is in tegenstelling tot het credo van gemeenten om tijdig hulp te bieden aan gezinnen en aanwezig te zijn in de wijk,’ stelt Ingeborg ter Laak van GGD Nederland.

Preventie
Daarnaast zou er meer preventie moeten komen om een gezonde levensstijl, positief opvoedklimaat en vreedzame wijk te stimuleren. De zorgorganisaties vinden dat er onder andere aandacht nodig is voor weerbaarheid, gezonde beweeg- en eetpatronen, alcoholmisbruik, schoolverzuim en kindermishandeling.

Bron: Nederlands Jeugd Instituut/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.