Dat staat in het dinsdag verschenen rapport ‘De opmars van het pgb’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Nieuwkomer
De introductie van het persoonsgebonden budget in 1996 heeft volgens de samenstellers van het rapport veel nieuwe zorgvragers aangesproken, mensen die voorheen niet of nauwelijks een beroep deden op de zorgverlening. Van de pgb-houders die gebruik maken van huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging is 48 procent zo’n nieuwkomer.
Mantelzorg
De hoogte van het budget was eveneens van belang voor de groei van het pgb. ‘De uitgekeerde bedragen zijn in internationaal perspectief vrij hoog in Nederland, wat de aantrekkelijkheid van het budget vergroot’, zo staat in het rapport. De samenstellers wijzen er op dat Duits onderzoek heeft uitgewezen dat ruime budgetten leiden tot vervanging van onbetaalde mantelzorg.
Goedkoper
De onderzoekers stellen zich de vraag of de sterke groei van het persoonsgebonden budget problematisch is of niet. In vergelijking met de zogenoemde zorg in natura (het zorgkantoor vergoedt de kosten rechtstreeks aan de zorgverlener) is het pgb vaak goedkoper. Tegelijkertijd trekt het ruime budget nieuwe zorgvragers aan.
Gedrang
‘Als het aantal pgb-houders en het gebruik van zorg in natura de komende tijd hard blijven groeien, zoals in de afgelopen periode het geval was, dan komt de betaalbaarheid van langdurige zorg in het gedrang. De toenemende levensverwachting zal de vraag naar zorg in het algemeen niet doen afnemen’, concluderen de onderzoekers.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: Stockxchng
nou laat men dan eens dit pgb aan mensen geven die er recht op hebben ,,,
kinderen met ADHD en soms 4 in een familie krijgen 25000 euro per jaar voor begleiding in het kader een beter harmonieus gezinsleven …
de tak ADHD verslind 30 % van het pgb buget ,,,
ik snap niet wat waarom mensen met een ADHD een een pgb buget krijgen .. vroege kreeg je een draai om je oren of mocht je een uurtje in de hoek staan tot je weer afgekoeld was … na een woede aanval of bij een slecht luisternd oor ..
is dit pgb nou voor de kinderen of voor de ouders ,,, want die kunnen het schijnbaar niet meer aan met deze 24 uurs economie …
dan punt twee verslavings zorg , honderen miljoenen verdwijnen uit de pgb pot naar de verslavingszorg … als een nederlander last heeft van een verslaving gaat men naar de huisarts of naar een kliniek en daar wordt dan gezegt , daar moet u mee ophouden … nee wij nederland blijven dope verstrekken in mooie leef en woon en eet Accommodaties om de binnensteden een uitstraling te geven van verslavingsvrij …
nog een tip ,,, laat men de voorzieningsverstrekkers en fabrikanten eens onder de loep nemen ,,, hoe kan het dat een elektriche rolstoel in werkelijheid maar 1000 euro kost en men vraag er 10 tot 15 000 euro ervoor vraagt … en dat altijd onder de noemer ontwikkelingskosten .. dit is echt stelen .
verder mag men wel eens kijken naar de kartelvorming in de gehoorapperaten wereld of je nou in zuid limburg naar een specifiek leverancier gaat of een in groningen , de prijzen zijn tot een euro na precies gelijk ,, dit dankzij de zorgverzekeraars … die dit oogluikend toestaan de prijsafspraken …