‘Wij missen een echte visie op hoe de maatschappelijke ondersteuning in de toekomst vorm moet krijgen. De gevolgen van de wijzigingen die nu worden voorgesteld voor burgers, zijn volstrekt onbekend. Het zijn op deze manier alleen bezuinigingsvoorstellen voor maar liefst € 800 miljoen’, aldus wethouders Hans-Martin Don (Eindhoven) en Jacques Costongs (Maastricht) namens de G27.
Praktijkvoorbeelden
In de notitie ‘Kiezen voor visie’ beschrijven de G27 enkele praktijkvoorbeelden over de gevolgen van de voorgestelde hervormingen. De notitie is naar de staatssecretaris gestuurd. Als de plannen van de staatssecretaris doorgaan, komen ruim 62.000 mensen niet meer in aanmerking voor ondersteunende begeleiding vanuit de AWBZ.
Het gaat onder meer om mensen met een lichte beperking waarvan de staatssecretaris vindt dat zij zélf verantwoordelijk zijn voor het behouden van de zelfredzaamheid of het kunnen meedoen in deze samenleving. Een grotere groep, met matige of zware beperkingen, zal minder begeleiding krijgen dan nu het geval is.
Gevolgen
Ingrijpen in de AWBZ heeft altijd gevolgen voor andere wet- en regelgeving, zoals de Wmo, de Ziektekostenverzekeringswet, de WIA, de Wsw en de WWB, aldus de G27. Ook instellingen op het gebied van onderwijs, jeugdzorg en maatschappelijke opvang krijgen te maken met gevolgen van ingrijpen in de AWBZ.
Stevig
De G27 pleiten voor een inhoudelijke discussie over maatschappelijke ondersteuning van burgers in de toekomst. Op 30 oktober bespreekt de Tweede Kamercommissie VWS de plannen van de staatssecretaris over de hervormingen in de AWBZ. ‘Tot die tijd laten wij stevig van ons horen’, zeggen de G27 wethouders.