Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

G27 wil kredietcrisis bestrijden met 58 miljard

De G27 en enkele aangesloten gemeenten hebben minister Eberhard van der Laan van Wonen Wijken en Integratie een omvangrijk stedelijk investeringsbod overhandigd. De gemeenten doen voorstellen om de investeringsstroom in stedelijke vernieuwing, woningbouw en infrastructuur overeind te houden en te versnellen.
G27 wil kredietcrisis bestrijden met 58 miljard

Het samenwerkingsverband van grote steden wil een bijdrage leveren aan de bestrijding van de economische recessie, maar kijkt ook naar het rijk, de provincies, de woningcorporaties en de banken. Een belangrijk element in het Investeringsbod is een pleidooi om het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) na 2010 niet te verlagen, maar dit minimaal op hetzelfde niveau te houden of zelfs te verhogen.

Miljarden
In totaal gaat het om stedelijke investeringsprojecten voor een bedrag van 39 miljard euro in 2010-2020 en 19,5 miljard euro in 2010-2015. De investeringen leveren 353.000 arbeidsjaren op in tien jaar, stellen de steden. Van het rijk wordt een bijdrage gevraagd van 488 miljoen per jaar.

Toekomstperspectief
‘Het kan niet zo zijn dat de investeringen in stedelijke vernieuwing teruglopen, juist op het moment dat er behoefte is aan stimulering’, zegt Jan Hamming, wethouder van Tilburg en voorzitter van de ‘Fysieke Pijler’ van de G27. ‘Onze inwoners hebben behoefte aan toekomstperspectief. En ons land is gebaat bij een vitale bevolking die in staat wordt gesteld om kansen te grijpen. Kansen in het werk, maar ook in de wooncarrière of in het sociaal functioneren.’

Investeringen versnellen
De G-27 pleiten voor het naar voren halen van investeringen en het snel voorbereiden van ruimtelijke projecten. Bovendien kijken ze ook naar de provincies voor het vrijmaken van investeringsbudgetten. Veel provincies kregen onlangs aanzienlijke bedragen uit de verkoop van hun aandelen in energiebedrijven.

Woningbouw stimuleren
Ook pleiten de steden voor fiscale maatregelen voor corporaties om de stedelijke vernieuwing en woningbouw op gang te houden. Voor specifieke projecten zou de vennootschapsbelasting en de BTW kunnen worden afgeschaft of verlaagd. De komende jaren is ook een grootschalige particuliere woningverbetering nodig. Dit moeten worden gecombineerd met investeringen in duurzaamheid en energiebesparing. De G27 pleit daarbij voor inkomensafhankelijke subsidies, de aftrekbaarheid van groot onderhoud en energiemaatregelen. De BTW zou hierbij ook kunnen worden verlaagd.

Kredietverlening hervatten
De steden vinden dat de financiële sector om de kredietverlening weer op gang dient te helpen. ‘Naar de smaak van de G-27 zou het Rijk de banken moeten vragen om de kredietverlening te hervatten tegen ‘normale’ condities. Men beschouwt dit als een redelijke tegenprestatie in verhouding tot de omvangrijke steun die de overheid in de sector heeft gestoken.’

Link: Conferentie ’Stedelijke economische agenda 2010 en verder’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: G27

1 REACTIE

  1. De groten Stedenbeleid hoort voorrang te krijgen bij Provinciaal en Gemeentelijk. Aangezien dat we in 20011 meer dan 1 miljoen werklozen hebben in een grote verdringen verkrijgen naar de Onderste Segmenten welke tot een Chaos leidt als we nu geen maatregelen nemen bij Provincies en Gemeenten. Gemeenten in Provincies hebben de afgelopen jaren de Burgers al voor miljarden opgelicht in hebben nu anno 2009 alsnog geen Deflatie ingevoerd inzake de belasting. Deze Bestuurlijke geldplukkers moeten we kwijt in Federale Bestuursvorm maken is beter hanteerbaar als dit zooitje waar we al jaren mee zitten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.