Rouvoet handelt daarmee op verzoek van de Tweede Kamer. De bewindsman wilde de éénlocatieregeling vanaf 2012 ongedaan maken, maar de meeste fracties in het parlement wilden meer vaart. De regel werd in het leven geroepen om onder meer misbruik tegen te gaan. Maar Rouvoet zag eerder zelf al in dat de regel te ingewikkeld en ingrijpend is ten opzichte van de voordelen van opvang op meerdere locaties.
Strenge eisen
Naast de éénlocatieregeling is meer veranderd voor gastouders. Sinds begin dit jaar moeten ze aan strengere eisen voldoen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze pedagogische kennis hebben, over een EHBO-diploma beschikken en hun eigen huis op orde hebben als ze dat huis als oppaslocatie gebruiken.
Toeslag
Voor ‘vraagouders’, ofwel de mensen die gebruikmaken van de diensten van de gastouders, dreigde een financiële tegenvaller als de gastouders niet op tijd voldeden aan de nieuwe eisen. De ouders zouden de kinderopvangtoeslag aan de Staat moeten terugbetalen als de gastouders niet voor 1 september aan de nieuwe eisen voldeden.
Meer tijd
Maar in de Kamerbrief neemt Rouvoet die zorg weg. De ouders houden in 2010 recht op de toeslag, ook als er door de gastouders niet wordt voldaan aan de nieuwe deskundigheidseisen. Vanaf volgend jaar gelden de regels wel. Gastouders krijgen wel meer tijd om aan de eisen te voldoen. Zo wordt de termijn waarin ze zich bij de gemeente aan kunnen melden opgeschoven van 1 september naar 1 oktober van dit jaar.
Onrust
De éénlocatieregeling zorgde bij sommige vraagouders en gastouders voor onrust. De gastouders konden minder geld verdienen als ze zich moesten beperken tot één locatie. Sommige ouders kwamen in de problemen als hun gastouder zou kiezen voor een ander gezin waar meer dagen in de week opvang nodig is.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>
Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout