Dat zeggen Linda Vlamings en Sietske Flores van de GGD. ‘In het hele traject is de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) voor haar leden de eerst aangesprokene. De bond heeft eigen maatschappelijk werkers. Die kunnen al heel veel doen, omdat zij weten wat deze mensen meemaken’, vertelt Vlamings. Als de hulpvraag complexer is, dan kan de ZLTO doorverwijzen naar de GGD. Tot dusver heeft één gedupeerde die professionele ondersteuning gevraagd, maar de ruimingen zijn nog in volle gang.
Bang
De GGD West-Brabant coördineert ook de informatievoorziening rond Q-koorts. Dat blijkt hard nodig, want er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over de besmettelijkheid van Q-koorts. Zo heeft de organisatie contact opgenomen met huisartsen, dierenartsen en scholen. ‘Op een school bleek een kind in een isolement te zijn geraakt. Andere kinderen waren bang voor besmetting. Maar dat is onnodig, want Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar’, zegt Flores.
Voorlichting
Er blijkt dus nog voldoende werk te verrichten. De GGD- West-Brabant zal in de hele provincie voorlichtingsbijeenkomsten houden voor mensen die Q-koorts hebben en voor mensen die bang zijn daarmee te worden besmet. ‘De precieze data daarvoor zijn nog niet bekend. Die brengen we de komende weken naar buiten’, zegt Vlamings.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden
Bron: ANP