Alle kinderen in Nederland hebben het recht om veilig op te groeien. Meestal kunnen gezinnen daar zelf voor zorgen. Maar soms lukt dat niet.
Als jeugdbeschermers, jeugdreclasseerders en raadsonderzoekers worden we betrokken bij gezinnen als er zorgen zijn over de veiligheid van de kinderen. Samen met het gezin kijken we hoe we de veiligheid weer in huis kunnen brengen zodat kinderen zo thuis mogelijk kunnen opgroeien. Het zijn pittige maar prachtige banen en we zijn trots op ons vak. We kunnen elke dag, hoe klein soms ook, het verschil maken voor ouders en kinderen.
Met de campagne ‘Wat zou jij doen.nl’ vertellen we je graag wie we zijn en welke dilemma’s we in ons werk tegenkomen. En vragen we jou: wat zou jij doen?
Zo vraagt jeugdbeschermer Tobias: accepteer jij agressie?
Hij vertelt over Kick. Verslaafd, agressief en gevaarlijk voor anderen. De laatste twee zijn redenen om hem, na jaren hulpverlening, gesloten te plaatsen. Dan komt jeugdbeschermer Tobias om te helpen. Kick richt al zijn woede en agressie op hem. Trekt Tobias hier een grens? Of gaat hij helpen? Ga naar watzoujijdoen.nl om het dilemma te bekijken. Halverwege de video vragen we jou welke keuze jij zou maken.
Raadsonderzoeker Sanne vraagt: gezag bij ouders laten of gezag naar pleegouders?
Zij vertelt over Yindi. Een Aziatisch meisje. Met ouders die niet voor haar én zichzelf kunnen zorgen. Houden we ze met het gezag over hun dochter dichtbij? Of niet, met als risico dat ze boos naar Azië vertrekken? En ze elkaar nooit meer zien. Geeft Sanne het advies aan de rechter om het gezag bij de ouders te laten of om de pleegouders het gezag te geven? Ga naar watzoujijdoen.nl om het dilemma te bekijken. Halverwege de video vragen we jou welke keuze jij zou maken.