Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen garantie op huidige sociale werkplek

Er is geen garantie dat de huidige groep gehandicapte werknemers van sociale werkplaatsen hun huidige werkplek behouden. Dat zei staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) donderdag in een debat met de Tweede Kamer.
Geen garantie op huidige sociale werkplek

In reactie op vragen van PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer benadrukte De Krom dat in hervormingsplannen van het kabinet niet wordt getornd aan de rechten van de huidige groep kwetsbare werknemers in de sociale werkvoorziening (SW). Maar dat is volgens hem niet een garantie dat ze precies hetzelfde werk blijven doen.

Belofte gebroken

Volgens Hamer wordt de kabinetsbelofte gebroken dat huidige SW-werknemers hun rechten behouden. Zij wees erop dat nu al wordt gereorganiseerd met het oog op de bezuinigingen en dat bijvoorbeeld de metaalafdeling van de Dordtse sociale werkplaats sluit.

Begeleiding
Volgens De Krom wordt personeel naar ander werk begeleid. Hij is juist blij dat al hervormingen plaatsvinden, omdat meer mensen buiten de sociale werkplaats bij een ‘gewone’ werkgever aan de slag worden geholpen.

Beschut
De sociale werkvoorziening slaagt er volgens de staatssecretaris steeds beter in om mensen met een handicap buiten de beschutte werkomgeving te detacheren, ofwel uit te lenen aan bedrijven en andere instellingen. Wat nog wel in zijn ogen achterblijft is de mate waarin SW-personeel met behulp van extra begeleiding echt in dienst komt van een ‘normale’ werkgever.

Gewoon werk

Het kabinet wil door hervormingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt meer mensen uit de uitkering en gehandicapten vaker ‘gewoon’ aan het werk zien in plaats van in de sociale werkvoorziening. Daartoe wil De Krom de regels voor de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong voor jonggehandicapten aanscherpen en per 1 januari 2013 grotendeels samenvoegen in de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV).

Klaarstomen

Vooruitlopend op de hervormingen lopen tot eind 2012 diverse proefprojecten. Zo worden momenteel op 33 plaatsen sociale werkplaatsen omgevormd tot bedrijven die gehandicapten klaarstomen voor de ‘gewone’ arbeidsmarkt.

Bron: ANP/ANP-photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.