Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen geld voor hondenvoer? Een huisdier in nood? Sociaal werkers kunnen bij deze 9 adressen terecht

Een mishandelde hond, uitgehongerde katten, hoarders die hun vele huisdieren verwaarlozen of cliënten die voor hun zieke konijn geen geld hebben voor de dierenarts. Sociaal werkers stuiten in hun werk op huisdieren in benarde situaties. Bij welke adressen kun jij of je cliënt dan terecht?
Foto Unsplash Joe Caione

Van prijswinnende sierduiven tot exotische reptielen en van kleurrijke koi karpers tot schattige konijnen: volgens onderzoek van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) en Dibevo had in 2022 45 procent van de Nederlandse huishoudens één of meerdere huisdieren.

De kans is daarom groot dat jij als sociaal werker bij cliënten thuis liefde voor dieren ziet. De dieren zijn voor hen een belangrijke steun in tijden van eenzaamheid, geldgebrek, mentale zorgen of andere persoonlijke problemen. Maar het kan soms ook de verkeerde kant opgaan, bijvoorbeeld als een dier verwaarloosd wordt of de cliënt geen geld heeft voor medische zorg. Wat kunnen sociaal werkers dan doen? We maakten een lijst van negen praktische adressen waar jij als sociaal werker hulptroepen in kunt schakelen.

Hulp voor dieren in nood:

1. De Dierenbescherming

Wat doe je als de hond van een cliënt verwaarloosd wordt? Of wanneer een cliënt radeloos vertelt dat zijn/haar poes al vier dagen vermist is? Dan schakel je de Dierenbescherming in. Maar je kunt de Dierenbescherming ook inschakelen als een huisdiereigenaar met een beperking niet goed weet welke verzorging zijn of haar hond nodig heeft en er gedragsproblemen ontstaan. Voor maatschappelijke dierenhulp is het wel een voorwaarde dat de huisdiereigenaar mee wil werken aan een oplossing. Via de link vind je nog andere voorbeelden van maatschappelijke dierenhulp.

2. Dierenpolitie en Dierenambulance

Stuit je in je werk op een dier in nood of is een dier gewond? Bel dan meteen 144, het landelijke telefonische meldpunt van de dierenpolitie. Ook als je als sociaal professional wil overleggen over een dier dat (misschien) hulp nodig heeft, mag je 144 bellen. Via telefoonnummer 144 kun je ook de dichtstbijzijnde dierenambulance inschakelen. De dierenambulance heeft ook een eigen landelijke lijn: via het landelijke nummer 0900-0245 kun je dierenambulancemedewerkers in jouw regio inschakelen.

3. Amivedi

Is een hond van een cliënt vermist geraakt? Of is er juist een hond gevonden? Wijs je cliënt dan op Amivedi, de vrijwilligersorganisatie die zich sinds 1933 inzet voor vermiste en gevonden huisdieren. Op Amivedi kun je een melding voor vermiste en gevonden huisdieren maken, wat de kans op hereniging met een baasje vergroot. In totaal zijn er landelijk ongeveer 110 meldpunten.

4. Landelijke Inspectiedienst 

De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) handhaaft in Nederland het dierenwelzijn en houdt ook toezicht op handhaving van de wet. De inspectiedienst richt zich vooral op het welzijn van hobby- en gezelschapsdieren. Bij meldingen van mishandelde en verwaarloosde dieren gaan inspecteurs van de LID op controle. Een bezoek is vrijwel altijd onverwacht, om te voorkomen dat de beklaagde zich kan voorbereiden op de inspectie. De inspecteur zal zich voorafgaand aan de controle altijd legitimeren. Een melding doen voor de LID kan door het landelijke meldpunt 144 te gebruiken.

Sociaal professionals hebben een belangrijke signalerende functie als het gaat om het ontdekken van dierenmishandeling. Een speciale signalenkaart geeft handvatten hoe je (verborgen) dierenmishandeling herkent. Lees dit premium verhaal hier.

Voor baasjes van huisdieren die hulp kunnen gebruiken:

5. Dierenvoedselbanken

De Dierenvoedselbank ondersteunt mensen die onder de armoedegrens leven. Dat doen ze door middel van het verstrekken van voeding voor dieren, maar dat kunnen ook andere benodigdheden zijn. Dierenvoedselbanken werken veelal in lokaal of regionaal verband, net als de voedselbanken voor gezinnen. Zo is er bijvoorbeeld de Dierenvoedselbank Haaglanden of de Dierenvoedselbank Limburg. Zo zijn er verspreid over het land nog vele andere opties. Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft (voor zover bekend) een lijst opgesteld met adressen voor dierenvoedselbanken. Op die lijst staan ook minima-dierenartsen, dierenartsen met gereduceerde tarieven voor mensen in de bijstand.

6. Hulp aan Dieren in Nood

Zit je cliënt in de schuldsanering of doet hij/zij een beroep op minimaregelingen? Als er dan een medische ingreep voor een ziek huisdier nodig is, dan worden de kosten daarvan waarschijnlijk een moeilijk verhaal. In dat geval kan Hulp aan Dieren in Nood mogelijk uitkomst bieden. Deze stichting helpt minima bij het voldoen van incidentele hoge kosten van hun huisdier(en). Hulpvragen hiervoor moeten aangemeld worden info@hulpaandiereninnood.nl. Lees hier meer over de criteria en werkwijze van Hulp aan Dieren in Nood.

Blijf op de hoogte van de laatste praktische inzichten voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

7. Sterk voor Dieren

Stichting Sterk voor Dieren zet zich in voor huisdieren waarvan het welzijn, de gezondheid en/of veiligheid in het geding is. Door huisdiereigenaren te ondersteunen willen zij een goed, veilig en gezond leven voor de dieren tot stand brengen. Sterk voor Dieren kan huisdiereigenaren ondersteunen door het bijdragen bij de noodzakelijkste medische kosten, de kosten van een crematie van een huisdier of het geven van dierenvoeding. Wel is het zo dat op de stichting op dit moment geen aanvragen voor hulp kan verwerken. Dit vanwege het grote aantal aanvragen. Via deze link kun je altijd checken of er later ruimte is voor het aanvragen van hulp en hoe je die hulp vervolgens aanvraagt.

8. Wie Vult Mijn Bak

Mensen in de financiële sores helpen om hun huisdier te behouden. Dat is in een notendop de missie van dierenvoedselbank Wie Vult Mijn Bak. De vrijwilligersorganisatie stelt hondenbrokken, kattenvoer en speeltjes ter beschikking aan mensen die met armoede te maken hebben. Uiteraard wordt de financiële situatie van aanvragers gecontroleerd. Meer informatie en aanvragen voor hulp kun je verkrijgen via wievultmijnbak@hotmail.com. De afhaal- en inzamelpunten van Wie Vult Mijn Bak vind je hier

9. Dierenbuddy

Een Dierenbuddy is iemand die onbetaald het huisdier van iemand anders in een huiselijke situatie wil opvangen. De dierenbuddy kan een uitkomst zijn als iemand tijdelijk niet meer voor een huisdier kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een medische ingreep. De stichting Blijdschap voor de Dieren heeft met een landelijk netwerk opgebouwd, die hulpvragers en dierenbuddy’s aan elkaar koppelt. Wie zich overigens aanmeldt als dierenbuddy, kan aangeven of hij of zij dieren op het adres van de eigenaar wil verzorgen en of uitlaten of juist als gastadres voor het huisdier wil fungeren. Belangrijk om te weten is dat een dierenbuddy alleen wordt ingezet wanneer de hulp van tijdelijke aard is. Het doel is altijd mens en dier te herenigen.

Overigens heeft Stichting Blijdschap voor de Dieren ook een online dierenvoedselbank en werkt zij samen in een dierenverzekering voor minima.

Dit overzicht van adressen is met zorg samengesteld. Toch kan het zijn dat informatie door de tijd verandert of dat er een adres ontbreekt. Weet jij een ander adres dat relevant is voor sociaal werkers? Stuur dan een e-mail naar zorgenwelzijn@bsl.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.