Jaarlijks verblijven zo’n 900 gezinnen in de maatschappelijke opvang. Daaronder zo’n 1400 minderjarige kinderen in deze gezinnen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van gezinnen in problemen, hun beleid is: geen gezin op straat. Helaas lukt dat niet in alle gemeenten, daar worden gezinnen binnen de daklozenopvang opgevangen. Dat wordt als onwenselijk beschouwd.
Maatschappelijke opvang
Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut, gedaan in opdracht van het ministerie van VWS. De aanleiding voor het onderzoek is dat steeds meer dakloze gezinnen in de maatschappelijke opvang terecht komen. Trimbos geeft in het onderzoek zicht op het ondersteuningsaanbod aan deze gezinnen in 43 centrumgemeenten.
Agressie en onveiligheid zullen altijd verbonden zijn met maatschappelijke opvang. ‘Maar dat wil nog niet zeggen dat je het moet tolereren’, weet Bram Koppenaal. De Federatie Opvang is samen met arbeidsmarktfonds FCB begonnen beleid tegen agressie en onveiligheid te stimuleren en toepasbaar te maken in opvangorganisaties. Lees meer>>
Daklozenopvang
Het blijkt dat de opvang voor dakloze gezinnen op verschillende manieren wordt georganiseerd. Er zijn gemeenten die gezinnen fysiek scheiden van daklozenopvang in aparte units of aparte voorzieningen. Er zijn ook gemeenten die gezinnen opvangen binnen en buiten de daklozenopvang. In de helft van de 43 onderzochte gemeenten komt het voor dat gezinnen uit nood worden gehuisvest in tijdelijke noodvoorzieningen buiten de maatschappelijke opvang, in stacaravans, vakantiehuisjes of hotels.
Huurschuld
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat gezinnen met kinderen te lang in de opvang verblijven. De gemiddelde verblijfsduur is ruim 8 maanden. Dat komt vooral door gebrek aan betaalbare en passende huisvesting, zoals sociale huurwoningen. Veel gezinnen hebben huurschulden, dat maakt de verhuizing naar een nieuwe woning ook niet gemakkelijk.
Kinderen
De vraag naar maatschappelijke opvang voor gezinnen is groter dan het aanbod dat gemeenten bieden. Daardoor komen mensen binnen de reguliere daklozenopvang terecht. Geen goede zaak, zeker met het oog op de ontwikkeling van minderjarige kinderen. Er wordt door gemeenten wel steeds meer aandacht besteed aan kinderen, bijvoorbeeld door specifieke ondersteuning zoals de Veerkrachtmethodiek. Ook aan de mogelijkheden van ouders om een veilige omgeving aan hun kinderen te bieden, wordt door gemeenten meer aandacht besteed.
Het volledige rapport is gratis te downloaden via
https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/?bericht=1789