In het zomernummer van Zorg+Welzijn was te lezen dat een aantal gemeenten in Nederland volledige toegang eist tot de patiëntendossiers van jeugdzorgaanbieders. Dat blijkt uit contracten die de redactie heeft kunnen inzien. Deze contracten zijn in strijd met de Jeugdwet. Maar, zo was in het stuk te lezen, als zorgverleners niet ingaan op de eis van gemeenten, kunnen ze hun praktijk sluiten.
Privacybescherming
Naar aanleiding van het artikel stelde Nine Kooiman, Tweede Kamerlid voor de SP, een aantal vragen aan staatssecretaris van Rijn. Ze wilde onder meer weten of Van Rijn kan zeggen hoeveel gemeenten en jeugdhulpregio’s met wurg- en zwijgcontracten werken en zo nee, of hij bereid is dat uit te zoeken. In zijn antwoord aan de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris laten weten dat hij niet beschikt over de gevraagde gegevens en dus ook niet van plan is dit uit te zoeken omdat die verantwoordelijkheid bij de verschillende gemeenteraden ligt. ‘Uiteraard blijf ik de ontwikkelingen rond de informatiebeveiliging en privacybescherming wel nauwgezet volgen en onderneem ik actie waar nodig’, aldus Van Rijn.
Behandelaars van kinderen worden in sommige gemeenten gedwongen hun beroepsgeheim te schenden. Doordat zij een contract moeten ondertekenen waarin gemeenten eisen dat ze volledige inzage krijgen in het cliëntdossier. Lees meer >>
Struisvogelpolitiek
De SP laat het hier niet bij zitten. Dat laat kamerlid Kooiman weten aan BN De Stem. ‘Dit is struisvogelpolitiek. De staatssecretaris duikt voor zijn eigen stelselverantwoordelijkheid, terwijl er een serieus probleem bestaat met wurgcontracten in de jeugdhulp. Dus moet er op korte termijn een onderzoek komen naar de omvang van deze misstanden.’
Als dit zo is, dan gaan niet enkel de gemeenten over de schreef, maar ook alle behandelaars die werken onder een dergelijk contract. Daarnaast ontzeggen ze het recht van cliënten/patiënten om zelf te beslissen met wie hun gegevens gedeeld worden. Dat is naar mijn mening een ernstige schending van de privacywetten en de WGBO. Voldoende redenen dus om met de feiten naar buiten te komen. Dus zorgvisie, kamerlid Kooiman en gedupeerde behandelaars: noem man en paard, publiceer de contracten en kaart dit aan bij de bevoegde instanties (rechters, AP, tuchtraden etc.)