Turken die naar Nederland wilden komen, moesten voorheen eerst in Turkije een basisexamen inburgering doen. In Nederland wachtte hun vervolgens nog een tweede examen. Door de invoering van de Wet inburgering in 2007 moesten de afgelopen jaren ook veel Turken die al in Nederland woonden en wel een verblijfsvergunning, maar nog geen Nederlands paspoort hadden, een inburgeringscursus doen.
Verdrag
De Centrale Raad van Beroep haalde 16 augustus een streep door de verplichte inburgering voor Turken die al in Nederland zijn. Die is in strijd met een verdrag tussen de Europese Unie en Turkije uit de jaren zestig. Volgens Donner moet daarom ook het inburgeringsexamen in het land van herkomst komen te vervallen.
Verheugd
Voorzitter Aydin Akkaya van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) is ‘zeer verheugd’ met het besluit, onder meer omdat het kabinet dit uit zichzelf heeft genomen, zonder dat daar lange juridische procedures voor nodig waren.
Gezinshereniging
Advocaat Ejder Köse liet onlangs weten namens een Turks echtpaar een rechtszaak aan te spannen om het verplichte inburgeringsexamen in het buitenland van tafel te krijgen. Vrijdag zei hij te overwegen deze zaak gewoon door te zetten, omdat hij vindt dat ook andere vreemdelingen die zich hier voor gezinshereniging vestigen, ontheffing moeten krijgen.
Cursus
Sinds de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van augustus zijn Turkse inburgeraars opvallend genoeg niet massaal gestopt met hun cursus. Steden als Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven zien nauwelijks een teruggang. Volgens het IOT laat dit zien dat Turken best de Nederlandse taal willen leren.
Alternatief
Zowel minister Donner als het IOT zei vrijdag het belangrijk te vinden dat Turken toch Nederlands blijven leren. Ze gaan nu met elkaar praten over alternatieve manieren om dit te stimuleren. Donner kondigde eerder al aan ook te denken aan de invoering van een leerplicht die niet afhangt van de leeftijd.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/ANP-Photo