Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Geen verschil in huishoudelijke hulp tussen gemeenten’

‘De zorg dat burgers in de ene gemeente betere ondersteuning krijgen dan in de andere is op dit moment ongegrond’, zegt NIVEL-onderzoeker Dolf de Boer.
Hulp bij huishouden
De cliënten waren vooral positief over dat hulp aandachtig luistert

Het NIVEL deed eind 2014 onderzoek naar de ervaringen van 4439 cliënten met de hulp bij het huishouden in 41 gemeenten. Omdat de gemeenten sinds 2007 in toenemende mate verantwoordelijk zijn voor de hulp bij het huishouden, was de angst dat dit zou zorgen voor grote verschillen tussen gemeenten. Er blijkt uit het onderzoek geen of zeer geringe verschillen in de ervaren kwaliteit van de hulp.

Afspraken

De cliënten waren vooral positief over dat hulp aandachtig luistert, voldoende tijd heeft, de manier van werken en de zelfstandigheid. Ze waren iets minder positief over het nakomen van de afgesproken tijden en de wijzigingen van afspraken door ziekte of vakantie.

Taalprobleem

Bij 32% van de ondervraagde cliënten spreekt de huishoudelijke hulp niet de taal van de cliënt. Dat wordt in 60% van de gevallen als een groot probleem ervaren. Dat is 20% van alle cliënten. 19% van de cliënten heeft wel eens een vervelende ervaring gehad met de hulp. In de meeste gevallen ging dat om een hulp met wie het niet ‘klikte’ of die volgens de cliënt niet deskundig genoeg was.

Decentralisatie

De onderzoeksresultaten kunnen als nulmeting gebruikt worden om vervolgens de effecten van de decentralisatie te kunnen meten. De ervaringen van de cliënten zijn tweejaarlijks getoetst en de goede ervaringen gemeten in 2014 komen overeen met de resultaten in de periode 2010-2012, aldus het NIVEL. Wat wel verschilt is dat de cliënten ouder en minder gezond waren in vergelijking met de deelnemers in voorgaande jaren.

Wat zijn een half jaar na de officiële overgangsdatum de eerste gevolgen van de decentralisaties? Hoe staat het met de zelfredzaamheid, is de hulp veranderd, bewijzen de wijkteams hun waarde al? I&O Research doet grootschalig onderzoek naar de effecten van de decentralisaties. Download het artikel met de eerste resultaten >>

2 REACTIES

  1. Een onderzoek uitgevoerd in 2014 zegt helemaal niets over de gang van zaken na de invoering van de Wmo 2015 per 1 januari 2015. Er zijn nu wel degelijk grote verschillen tussen gemeenten. Kijk maar eens naar de vele klachten in Utrecht, Oosterhout, enz. Volg de jurisprudentie maar.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.