Anders dan vroeger erkennen gevangenissen in Nederland nu dat veel gedetineerden, behalve verdachte of dader, ook ernstige psychische problemen hebben. Sinds een paar jaar vallen zij onder een apart gevangenisregime, waarbij bewaking en beveiliging wordt gecombineerd met adequate zorg.
Niet alleen uit humanitaire overwegingen, ook om recidive terug te dringen. ‘Verwacht geen wonderen van de ongeveer 10-15 procent van de gedetineerden met een ernstige psychiatrische stoornis. Zij passen niet in de regels die voor de rest gelden’, zegt Jacco Groeneveld, directeur Gevangeniswezen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. ‘Maar we spreken ze wel allemaal aan op de eigen verantwoordelijkheid om hun leven te beteren. En zonder behandeling is de kans groot dat ze weer in de fout in gaan. Behandelen helpt daarom nieuwe slachtoffers te voorkomen.’
Groeiende groep
Delinquenten met een psychiatrische stoornis, verstandelijke beperking en/of verslaving zijn een groeiende groep in gevangenissen. Ook hun problematiek is ernstiger dan voor heen. Zij hebben in detentie het wettelijk recht op dezelfde zorg als daarbuiten. Omdat reguliere basiszorg voor (extreem) moeilijke gevangenen niet toereikend is en behandeling door de geestelijke gezondheidszorg (ggz) vanwege (vlucht)gevaar evenmin een optie is, besloot de landelijke politiek begin deze eeuw een wettelijk kader te scheppen voor gepaste psychiatrische zorg in de gevangenis zelf.
Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 5, mei 2012.
Jacco Groeneveld, directeur Gevangeniswezen van de Dienst Justitiële Inrichtingen weet het mooi te vertellen. De werkelijkheid is echter ánders..