De vrouw had behalve gedragsproblemen ook last van psychoses. ‘We hadden moeten doorverwijzen’, zegt bestuurder Jaap van der Pol. De vrouw had volgens hem naar een gesloten BOPZ-afdeling, waar gewerkt mag worden met vrijheidsbeperkende maatregelen en dwang, moeten worden doorgestuurd.
Time-out
Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur bracht vorige week het verhaal van de verstandelijk gehandicapte vrouw Roelie. Zij stierf vorig jaar in een ’time-out kamer’ in de Groningse zorginstelling NOVO nadat vier begeleiders haar in bedwang hadden houden door bovenop haar te gaan zitten. Roelie overleed als gevolg van het gewicht en de druk die op haar werd uitgeoefend.
Aanpak
‘De medewerkers in Onnen probeerden deze cliënt te behandelen, maar ze konden dat onvoldoende met onze methode’, zo is Wiecher Hadderingh, sinds januari medebestuurslid, van mening. Hadderingh doelt daarmee op een pedagogische aanpak waarbij de instelling de regie voert en bewoners hun vrijheden moeten terugverdienen met goed gedrag. Na kritiek van de inspectie kondigen de bestuurders aan daarmee te stoppen.
Psychiater
Van der Pol: ‘We zijn tekortgeschoten, dat is vastgesteld door de inspectie en andere onderzoekers. We hebben nu een breder intaketeam, met behalve een afdelingshoofd en een gespecialiseerd arts ook een psychiater en een orthopedagoog.’