Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gehandicaptenzorg: verlies van 29.000 banen mogelijk

Tot 2017 zouden 29.000 banen in de gehandicaptenzorg kunnen verdwijnen. Dat blijkt uit economisch onderzoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De oorzaken zijn de algemene budgetkorting en de verwachting dat gemeenten meer bezuinigen dan is afgesproken. Vooral helpenden zijn de ‘werknemers van de rekening’.
Gehandicaptenzorg: verlies van 29.000 banen mogelijk
Foto: ANP

De werkgelegenheid in de gehandicaptensector daalt in 2014 met ongeveer 7.300 werknemers. Dat heeft SEO Economisch Onderzoek berekend op basis van de verwachtingen van 53 instellingen voor gehandicaptenzorg. Afhankelijk van een gunstig of minder gunstig scenario kan de werkgelegenheid tot 2017 verder dalen van 15.000 tot 29.000 werknemers. Instellingen verwachten in 2015 gedwongen ontslagen. De daling van de werkgelegenheid is het grootst onder helpenden niveau 1 en 2.

Bezuinigingen

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VNG) heeft opdracht gegeven om de gevolgen te berekenen van de decentralisatie voor de werkgelegenheid. Vanaf 2015 krijgen gemeenten de regie over de extramurale gehandicaptenzorg. De overgang van de zorg naar gemeenten en naar zorgverzekeraars gaat gepaard met een budgetkorting van 15 procent in 2015 tot 25 procent in 2017. Daarnaast is de verwachting van de zorgaanbieders dat gemeenten kortingen op de tarieven voor zorg zullen toepassen, die hoger zijn dan de budgetkorting.

De gehandicaptenzorg heeft al eerder alarm geslagen bij staatssecretaris Van Rijn. De sector merkt niets van de beloofde zachte landing bij de transitie. Dat schrijft voorzitter Heleen Dupuis van brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aan staatssecretaris Martin van Rijn. Lees verder>>

Werkgelegenheid

Het SEO Economisch Onderzoek heeft onderzoek gedaan bij 35 – grote – instellingen voor gehandicaptenzorg, die gezamenlijk 69 procent van het totaal aantal werknemers in dienst hebben. Daarnaast zijn een tiental gemeenten bevraagd naar hun beleid voor inkoop, Wmo en de voorwaarden die ze stellen aan zorgaanbieders.

Kwaliteit

In vier jaar komt de daling van de werkgelegenheid uit op 9 tot 18 procent, aldus het onderzoek. Dit enorme verlies aan banen zet de kwaliteit van zorg voor zeer kwetsbare mensen sterk onder druk, aldus VGN. De koepel verwacht dat staatssecretaris Van Rijn (langdurige zorg) en minister Asscher (werkgelegenheid) maatregelen nemen om dit te voorkomen.

Administratiekosten

De zorgaanbieders geven, aldus de onderzoekers, in de interviews aan te verwachten dat gemeenten vaak grotere kortingen op tarieven toepassen dan de budgetkorting. Verder hebben gemeenten hogere administratiekosten, omdat ze de schaalvoordelen van zorgkantoren, die nu de inkoop van zorg doen, missen. Bovendien verwachten de zorgaanbieders dat gemeenten een deel van het budget niet voor zorg gebruiken, maar om expertise op te bouwen voor de inkoop van zorg.

Welzijn

Gemeenten zullen, zo verwachten de geïnterviewde zorgaanbieders, proberen de kosten verder te drukken door cliënten onder te brengen bij bestaande algemene- en welzijnsvoorzieningen in de gemeente. Overigens blijkt ook de zorgregistratie, waarop gemeenten hun uitgaven baseren, niet in orde te zijn. Zo wordt bijvoorbeeld zorg in de klas niet als zodanig geregistreerd, aldus het SEO-onderzoek.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

4 REACTIES

  1. Nee, er zijn niet ineens minder gehandicapten, kinderen, ouderen die zorg nodig hebben. Er wordt wél op die zorg bezuinigd, terwijl bekend is dat de werkelijke kostenpost níet de directe zorg is, maar zit in het zorgsysteem zelf: tegen elkaar opbiedende zorgverzekeraars, vrije marktwerking, reclame en marketing, managers en onderzoekers, fusies en overnames, en last but not least het dbc-systeem en de uitwassen daarvan.
    Wat ik héél erg vind is dat er bij alle bezuinigingen nergens naar het zorgsysteem zelf gekeken wordt, maar dat alle kortingen direct de zorgvragers en de zorgverleners treffen, onterecht en ondoeltreffend!

  2. Lees alle reacties
  3. I really do not understand why Z+W does not put it bluntly and state that the Rutte + Samson Coalition has intentionally launched a ‘War on the Sick and Poor’ and all those who care for them. Their actions are nothing short of systematic applied ‘Social Darwinism’ with the unspoken goal of making life so hard and painful that many will not be able to survive their brutal financial cutbacks in the name of mindless fiscal austerity.
    As a Swiss-trained doctor of economics, I find the approach that the VVD+PvdA has taken totally necessary under any circumstances. They have followed blindly the ruthless German model that their economically undereducated, Frau Merkel has led them. Merkel has voiced her contempt for academic economist by openly stating that a “Schabische Hausfrau” knows more about economics than Nobel Prize winning economists like Paul Krugman and Joseph Stiglitz do!
    Simply stating that Z + W estimates that x-thousands of handicapped workers will be shelved by 2017 is not strong enough considering the pain and suffering that its members and their patients are now suffering.
    Stand up and tell the Coalition that they have declared an asocial war on Dutch society and if the unnecessary continued cuts are not reversed they will never again another PvdA candidate, so long as they do not vote out Diederik Samson A.S.A.P.!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.