Volgens de vereniging zou de Staat de beginselen van behoorlijk bestuur schenden door het convenant Investeringen Langdurige Zorg op te zeggen. Daarin staan afspraken over extra geld voor opleidingen en personeel . Ook vocht de VGN de bezuinigen op vervoerskosten van gehandicapten aan. Op beide punten werd de VGN in het ongelijk gesteld door de rechter.
Ontslag
Volgens VGN zijn in het kader van het convenant 4000 arbeidskrachten in dienst genomen, die nu weer ontslagen moeten worden. De rechter vindt het echter niet aannemelijk dat de instellingen grote aantallen personeel in dienst hebben genomen. Gezien het begrotingstekort en de financiële crisis vindt de rechter het opzeggen van het convenant niet onmiskenbaar onrechtmatig.
Rolstoel
De rechter baseerde zijn uitspraak over de vervoerskosten op een onderzoek van PwC waaruit blijkt dat één op de zes instellingen het vervoer kan regelen voor de gehalveerde tarieven die door de NZa nu zijn vastgesteld. De vereniging vindt dat alle instellingen zo over één kam worden geschoren. ‘Het maakt bijvoorbeeld nogal uit of cliënten wel of niet kunnen lopen. Voor cliënten in een rolstoel zijn er meer busjes nodig en dat kan niet voor hetzelfde geld geregeld worden.’
Afspraken
De VGN vindt de uitspraak van de rechter teleurstellend. ‘Hiermee is wel gebleken dat bestuurlijke afspraken met deze overheid zonder meer teruggedraaid kunnen worden.’ De vereniging gaat zich beraden over de uitspraak , de consequenties die deze voor haar leden heeft, en over eventueel nader te nemen stappen.
Bron: VGN/ANP-Photo
Denkt men wel aan de cliënten die dan niet meer naar de activiteiten kunnen? Hoezo meedoen in de samenleving.
Dan maar aankloppen bij de gemeente waar de client woont.
in het noorden van het land heeft de Noorderbrug in principe besloten om vier vestigingen te gaan sluiten omdat ze de kosten van het vervoer niet zelf kunnen opbrengen