Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geldgebrek basis van problemen in verpleeghuis’

Drie verpleeghuisartsen vonden de zorg in verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam Geuzenveld zo onverantwoord, dat ze ontslag hebben genomen.’ Volgens hen is de zorg in alle verpleeghuizen onder de maat.
‘Geldgebrek basis van problemen in verpleeghuis’

Door Carolien Stam – De kwaliteit van de zorg was onverantwoord, de directie greep niet in en het personeel is onvoldoende geschoold om problemen van bewoners te signaleren. Met als gevolg dat de arts veel te laat bij een patiënt wordt geroepen. Aldus de bekentenissen van drie ex- verpleeghuisartsen van verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam-Geuzenveld. Zij zijn geïnterviewd door dagblad Trouw.

Wekenlang
De drie verpleeghuisartsen schetsen in Trouw van dinsdag 14 april een schrijnend beeld van de zorg in verpleeghuis Jan Bonga – voorheen Tabitha. Het verpleeghuis is onderdeel van zorgketen Amsta. Bewoners zouden wekenlang met ernstige fysieke problemen hebben rondgelopen. De verpleeghuisartsen suggereren zelfs dat ‘mensen voortijdig zijn overleden’.

Verpleeghuisrel
Een nieuwe verpleeghuisrel is geboren. Amsta-bestuurder Joep Aarts zegt in Trouw dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor vroegtijdig overlijden van bewoners, maarwil alle onzekerheid uitsluiten en stelt een onafhankelijk onderzoek in.

Geldgebrek
‘Aan de basis van alle problemen ligt geldgebrek,’ zegt een van de geïnterviewde verpleeghuisartsen: Ineke Hoekstra. ‘Per cliënt ontvangt het verpleeghuis zo’n 180 euro per dag uit de AWBZ-pot. Dat is te weinig om goede zorg te leveren.’ Hoekstra, die nu in de verslavingszorg werkt, vergelijkt dat bedrag met de 600 euro per bewoner per dag van een tbs-kliniek.

Amsta-bestuurder Joep Aarts onderkent overigens in dagblad Trouw de problemen die de verpleeghuisartsen naar voren brengen. Hij benadrukt echter dat sinds mei 2008 een ‘verbetertraject’ is ingezet, dat wordt gevolgd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Gesloten cultuur
De ex-verpleeghuisartsen van het Jan Bonga-verpleeghuis in Amsterdam maken ook duidelijk dat de directie niets deed aan de zorgproblemen in het verpleeghuis, ondanks dat die is aangekaart. Er heerste een ‘gesloten cultuur’, iedereen deed zijn best de ‘schone schijn’ op te houden. Jedidja Fortuijn: ‘Als er iemand van de raad van bestuur kwam, zag je op elke kamer een verzorgende. Zo’n man denkt dat alles in orde is, terwijl de situatie dramatisch is. Ik denk dat ook de staatssecretaris op werkbezoek zich zo een verkeerd beeld laat voorspiegelen.’

Waardige zorg
In een soort nawoord zeggen de ex-verpleeghuisartsen in het artikel in Trouw dat ‘dezelfde problemen in de hele verpleeghuiszorg spelen’. Zij onderschrijven het ‘Manifest Waardige Zorg’, waarin de politiek wordt opgeroepen het allesoverheersende motief van kostenbeheersing los te laten.

Link naar het artikel in Trouw: ‘Die meneer heeft zeker vijf dagen zo gelegen’l

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Trouw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.