Door Alexandra Sweers – Kerken doen heel veel in de negen prestatievelden van de Wmo’, zegt Wiebe Blauw van MOVISIE. Samen met studenten van de Christelijke Hogeschool Ede deed het kenniscentrum onderzoek. Blauw: ‘Denk aan kerkelijke voedselbanken, huisbezoeken bij eenzame ouderen en daklozenopvang. De gemeente maakt hier heel weinig gebruik van.’
Evangelisering
Volgens het onderzoek ligt dit aan de scheiding tussen kerk en staat. Terwijl de ondervraagde gemeenteraadsleden geen belemmering zouden zien in samenwerking onder bepaalde voorwaarden. ‘Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Wmo-geld gebruikt wordt voor evangelisering’, legt Blauw uit. De scheiding van kerk en staat kan met meer nuance worden benaderd en hoeft geen belemmering te zijn voor de gemeente om kerken en hun aanbod in te zetten voor de Wmo, zo stellen de onderzoekers.
Vrijwilligerswerk
‘Het zou goed zijn als de gemeente meer zicht krijgt op de maatschappelijke activiteiten van kerken. Zij zouden kunnen bijdragen aan de uitvoering van de Wmo, ook voor niet-kerkelijken’, zegt Blauw. Uit het trendrapport Wmo van vorig jaar blijkt al dat gemeenten weinig gebruik maken van belangrijke spelers in de civil society, stelt hij. Dat zijn vooral organisaties die ‘onzichtbaar’ vrijwilligerswerk doen, zoals migrantenorganisaties, kerken en moskeeën.
Ook wijst het onderzoek uit dat kerken nauwelijks gebruik maken van gemeentelijke subsidies. Meer dan 75 procent van de kerken is maatschappelijk betrokken, zonder daarvoor grootscheeps een beroep te doen op subsidies (minder dan 25 procent) en nauwelijks vanuit de Wmo-voorzieningen, aldus het onderzoek. Blauw: ‘Ze klagen er niet over dat ze geen geld krijgen. Ze gaan ervan uit dat de gemeente hen toch geen subsidie verleent, of ze willen geen gemeentelijke bemoeienis. Dat kan natuurlijk ook.’
Op een lijn
Het gesprek tussen de gemeente en de kerken is nooit goed op gang gekomen, vindt Blauw. De onderzoekers bevelen de gemeente aan kerkelijke activiteiten en de doelen daarvan in kaart te brengen. Voor de kerken is het belangrijk te weten hoe zij activiteiten kunnen organiseren om op een lijn te komen met Wmo-beleid, voor de gemeente is het verstandig te weten wat er al gebeurt en welke kennis voorhanden is, aldus de onderzoekers.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Foto: ANP/Erik van ’t Woud
Wellicht een interessant congres: ‘Over Samenwerking Gesproken’ op 9 december 2010.
Tijdens het congres wordt gesproken over samenwerking tussen de lokale overheid en de kerk op het gebied van WMO.
Voor meer informatie: http://www.oversamenwerkinggesproken.nl
Ik vraag me af of de kerken hierin niet gewoon met rust gelaten moeten worden door de overheid. In Buren participeren de kerken in een Platform van vrijwilligersorganisaties en dat gaat best. Ze zijn erg bereid tot contact en samenwerking op het niveau van directe hulp maar gesloten als het gaat om hun eigen werkwijzen en uitgangspunten. En dat is prima zo!