Werkers in de huishoudelijke hulp mogen niet meer worden ontslagen en weer opnieuw als alfahulp worden ingezet. Het geld dat gemeenten van de overheid krijgen voor huishoudelijke hulp, mag alleen aan hulp thuis worden besteed. En gemeenten zijn verplicht om realistische tarieven te hanteren, zodat de hulpen in het huishouden een fatsoenlijk salaris krijgen dat onder de cao valt.
Arbeidsplaatsen
Dat zijn drie belangrijke afspraken die staatssecretaris Van Rijn heeft gemaakt met vakbonden en gemeenten. Deze afspraken moeten ervoor zorgen dat de salarissen en het aantal arbeidsplaatsen van de huishoudelijke hulpen niet steeds minder worden. De kwaliteit van de hulp, en niet de lage prijs voor huishoudelijke hulp, moet leidend zijn bij de uitvoering van de huishoudelijke hulp, waar gemeenten opdracht toe geven aan zorgorganisaties.
Cao
Deze afspraken zijn niet nieuw, ze zijn eerder ook al gemaakt tussen overheid, vakbonden en gemeenten. Maar nu legt Van Rijn de kwaliteitseis voor huishoudelijke hulp vast in een zogenoemde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Op die manier wordt het wettelijk verplicht ‘dat de uurtarieven in de thuiszorg niet meer onder de tarieven mogen komen die in de cao zijn afgesproken’, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts, die de afspraken met Van Rijn en de gemeenten is overeengekomen.
Voor het bedrijfsonderdeel Hulp in de Huishouding van TSN Thuiszorg is recent uitstel van betaling aangevraagd. 12.000 Banen dreigen verloren te gaan. Een belangrijke reden zijn de te lage tarieven die de gemeente betaalt, volgens de zorgorganisatie. Lees meer>>
Huishoudelijke hulp
‘Afgesproken is een pakket van maatregelen dat ervoor moeten zorgen dat mensen in de huishoudelijke zorg een reguliere baan krijgen met een contract en betaling volgens de cao’, zegt Heerts. Een van de grote problemen was de neerwaartse spiraal van lonen en arbeidsplaatsen, omdat veel gemeenten een zo laag mogelijk tarief voor huishoudelijke hulp willen betalen. Dat mag niet meer, gemeenten en werkgevers moeten zich houden aan de zogenoemde Code voor Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning. Leven de onderhandelingspartners de code niet na, zegt Van Rijn, dan wil hij ze dwingen.
Wmo
Het geld dat staatssecretaris Van Rijn heeft uitgetrokken voor de vernieuwing van de Wmo, moet specifiek aan de ondersteuning thuis worden besteed door gemeenten. Dat is ook een van de maatregelen die is afgesproken. Het gaat om 200 miljoen euro in 2016 en 300 miljoen euro voor Wmo vanaf 2017. Gemeenten konden tot nu toe het extra geld dat ze van de overheid voor de huishoudelijke hulp krijgen – de zogenoemde HHT-gelden – naar eigen inzicht besteden. Dat mag dus niet meer, het geld moet naar huishoudelijke hulp.
Een goede cao is belangrijk voor werkgevers en werknemers in de sector Zorg en Welzijn. Over goede arbeidsvoorwaarden als salaris, vakantiedagen, werktijden en bijscholing wordt onderhandeld. Meer weten over de Cao en arbeidsvoorwaarden>>
Frits je ziet het verkeerd bij zieke mensen is het geen dom poetswerk wat voor een te laag bedrag € 7.50 per uur gedaan kan worden. De Gemeenten hebben teveel bezuinigd voor eigen begroting Algemene middelen en dat gaat over miljoenen. Het Rijk stelt nu dat het gehele Zorgbudget alleen aan huishoudelijke hulp uitgegeven mag worden. In een schoner huis en met vertrouwde hulp kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen.
Van Rijn die een cao gaat voorschrijven? En gemeenten gaat vertellen hoeveel ze voor thuiszorg moeten gaan betalen?
Hallo? De thuiszorg is wel gedecentraliseerd, hoor! Data gaat Den Haag helemaal niet meer over.
En wat zijn "fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden"? Merkwaardig is de verplichting die Van Rijn, de vakbonden en de thuiszorgorganiosaties de gemeenten op zou willen leggen om zich te houden aan de Code verantwoordelijk marktgedrag Thuisondersteuning. Waarom wordt slechts één cao, nl. die voor VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg), gepusht? Wat is er mis met de goedkopere cao voor de schoonmaak, nu er in de thuiszorg vooral sprake is van poetshulp? Waarom mogen gemeenten zelf niet uitmaken welke prijs ze voor schoonmaakwerk over hebben?
En wie gaat dat dan betalen, want dan wordt er duurder (dan nodig) door gemeenten ingekocht. Terwijl gemeenten al een forse korting van 40% op de huishoudelijke hulp te verstouwen hebben gehad. Als het Rijk (dezelfde Van Rijn, dus) 40% bezuinigt dan gaat dat linksom of rechtsom ongeveer 40% banen kosten. Dus het zijn krokodillentranen die daar in Den Haag worden geplengd.
Zou het dan toch werken? Eindelijk goed bezig.