In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dinsdag dat nu te vrijblijvend wordt omgegaan met de regels. ‘In de praktijk moet het echt beter’, vindt Van Rijn. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat dakloze mensen niet altijd in de opvang terecht kunnen doordat gemeenten en opvanginstellingen streng omgaan met regiobinding.
Regio
Regiobinding is het principe dat de maatschappelijke opvang in een gemeente bestemd is voor dakloze mensen uit de regio. Daarmee wordt gedoeld op de regio waar een dakloze de meeste kans heeft op een succesvol traject, maar gemeenten vatten dit vaak op als de regio waar de persoon minstens twee van de afgelopen drie jaar is ingeschreven. Daklozen die nergens twee jaar ingeschreven hebben gestaan, kunnen zo nergens terecht.
Weigeren
Uit het onderzoek blijkt dat 84 procent van de gemeenten wel het beleid heeft om in elk geval daklozen tijdelijk van bed en brood te voorzien, maar dat dat in de praktijk maar weinig voorkomt. Gemeenten zetten zo jaarlijks enkele honderden daklozen ten onrechte op straat. Ze handelen daarmee in strijd met de wet, want volgens de Wmo moeten dakloze mensen altijd in Nederland opgevangen worden.
Beslissing
Dakloze mensen die zich aanmelden voor de opvang, zijn vaak afhankelijk van de ad-hoc-beslissing van de opvangmedewerker, zo concludeert het Trimbos-instituut. Veel gemeenten hebben hun beleid nog niet vastgesteld en de medewerkers bij de opvang zijn niet altijd op de hoogte van het beleid van hun instelling. Daklozen krijgen bovendien maar zelden de mogelijkheid om bezwaar te maken.
Gemeente zet daklozen ten onrechte op straat
De opvang van daklozen moet verbeteren. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft de gemeenten opgeroepen hardere afspraken te maken over de landelijke toegankelijkheid van de opvang.