Het trekkingsrecht houdt in dat het pgb-geld niet meer op de rekening van de budgethouder wordt gestort. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat het pgb-geld beheren. De pgb-houder betaalt dus niet meer aan de zorgverlener zelf, maar geeft de SVB opdracht om dat te doen. Hij moeten daarvoor een factuur of een urenbriefje indienen. De administratieve lasten voor de budgethouder worden minder en fraude wordt voorkomen, zo is het plan.
Wmo
Het trekkingsrecht geldt voor iedereen die met ingang van 2015 een pgb heeft op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet, en voor iedereen die in 2015 een pgb krijgt van het zorgkantoor (AWBZ of WLZ). De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de vier grote steden (G4) en het G32-stedennetwerk laten echter in een brief aan staatssecretaris Van Rijn weten dat zij een problemen zien in de uitvoering van het trekkingsrecht.
Jeugdwet
De gemeenten hebben op tijd de juiste informatie nodig over de hoogte van de budgetten die mensen nu al ontvangen. Maar voor de pgb’s in de Jeugdwet krijgen de gemeenten niet duidelijk wanneer, hoe en van wie zij die informatie krijgen. De gemeenten schetsen in een brief een scenario dat ze willen voorkomen: dat budgethouders door onjuiste informatie een bezwaarprocedure starten omdat ze het niet eens zijn met hun budget voor 2015.
Een pgb-hulp wordt soms gedreven wordt door ‘liefdadigheid’ richting diegene die ondersteuning en begeleiding nodig heeft. Onze ernstig meervoudig gehandicapte dochter werd – zeker toen ze nog wat jonger was – als ‘schattig’ gezien, maar ook ‘zielig’ gevonden. Lees hier de blog van Marcel Kolder >>
Aanpassen
Ook is het nog onduidelijk wat gemeenten moeten doen en doen en aanpassen binnen hun eigen organisatie en in de samenwerking met de SVB. Hoewel er al wel afspraken zijn gemaakt met de SVB zijn de gemeenten er niet gerust op dat de planning gehaald wordt. ‘We moeten met elkaar voorkomen dat budgethouders straks (tijdelijk) tussen wal en schip vallen en hun rekeningen niet betaald worden’, waarschuwen ze in de brief.
Systemen
Daar komt nog bij dat de ICT-systemen die de SVB gebruikt voor de uitvoering van het trekkingsrecht niet aansluiten bij de systemen van de gemeenten. Ook gebruikt de SVB andere definities, coderingen en zorgfuncties. Hierdoor zouden de kosten alleen maar oplopen en mogelijk hoger worden dan wanneer de gemeenten zelf het trekkingsrecht gaan uitvoeren, aldus de briefschrijvers.
Actie
De gemeenten dringen er bij de staatssecretaris op aan om snel in actie te komen. De problemen moeten opgelost worden en er moet een In de tweede plaats een ’terugvalscenario’ komen voor het geval dat de gegevensoverdracht niet op tijd lukt, zo vragen ze met klem.
naar aanleiding van het bericht van de heer A.J. Jansen moet ik deze meneer volkomen gelijk geven. Neem ons het kleine beetje zelfstandigheid wat we nog hebben niet af! Het is zo gemakkelijk als je gezond bent en achter een bureau zit voor een zieke van alles te bedenken om hem te straffen, niemand heeft om ziek zijn gevraagd maar we worden er wel voor gestraft in ons kleine landje waar vroeger de gezondheidszorg zo hoog in het vaandel stond!
C. van der Schoor-Verweerd
Valkenisseweg 5
4373AR Biggekerke
voormalig WMO raadslid.
Nu fulltime MS zieke met veel hulp nodig.
Zelfstandig beheer over mijn pgb behouden, ook de professionele zorg zelf inkopen.
SVB heeft met Zorgkantoor, naar voldoening gefunctioneerd.
M.I. Laat mij zelfstandig blijven in Zorgverlenerkeuze, dus ook in de beloning aan de zorgverlener, of deze proffesioneel is dan wel mantelzorger of vrijwilliger, coaching graag daarbij, maar wel mijzelfstandig laten!
A.J. Jansen, 13-07-1939, sociaal/ maatschappelijk actief vanaf mijn jeugd.
Emmastraat 2, 6431 CW Hoensbroek.