Dat ondervinden daklozen, verslaafden en vrouwen uit de vrouwenopvang, zo bleek tijdens het congres ‘Niemand hoort de straat. De cliënt aan het woord’ op 10 januari in Utrecht. Bij het congres stond de maatschappelijke participatie van ‘de straat’ in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning centraal. Meer dan vierhonderd belanghebbenden kwamen samen tijdens het landelijke congres dat werd georganiseerd door het Programma Lokale VersterkingGGz Wmo van het Platform GGz.
Falend beleid
Het congres was geen overbodige luxe. Verhalen uit de praktijk illustreerden de frustratie van ervaringsdeskundigen die nog regelmatig de gevolgen ondervinden van falend beleid. Voorbeelden zijn het mislopen van voorzieningen door het ontbreken van een vast adres of de ervaring niet serieus gehoord en niet juist bejegend te worden.
Uitkomst
Er kan geen participatiebeleid worden gemaakt zonder de ervaringsdeskundigheid van de mensen om wie het gaat. Dat blijkt de conclusie van de dag. Andersom hebben ervaringsdeskundigen de expertise nodig van beleidmakers, -uitvoerders en andere professionals.
Vervolg
De Klankbordgroep Maatschappelijke Opvang, Vrouwenopvang en Verslavingszorg van Lokale Versterking, de initiatiefnemer van het congres, gaat zich voorbereiden op een vervolg van het symposium. De meer dan dertig initiatiefgroepen van Lokale Versterking in het hele land zullen hiervoor bijeenkomsten samen met de achterban en beleidmakers organiseren.