Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten experimenteren met zorg kwetsbare gezinnen

Kwetsbare gezinnen die bij de gemeente aankloppen voor hulp zijn het beste af met één contactpersoon en met hulpverleners en ondersteunende instanties die goed samenwerken. Vijf grote gemeenten en drie ministeries tekenden een City Deal waarin ze beloven werk te maken van deze aanpak.

Het gaat om de gemeenten Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad en de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Sociale wijkteams

Sociale wijkteams in de vijf gemeenten werken sinds een paar jaar al steeds meer met één hulpverlener in een huishouden die op alle gebieden begeleiding biedt. Rond de zomer komen de vijf gemeenten met een rapportage over ongeveer honderd praktijkvoorbeelden van de sociale wijkteams. Ze laten dan zien hoe ze te werk gaan, hoe ze hun aanpak financieren maar ook tegen welke hindernissen ze aanlopen en hoe ze dit vervolgens hebben opgelost.

Opvoedingsproblemen

Het gaat hierbij om de ondersteuning van kwetsbare gezinnen. Denk aan huishoudens waarin verstandelijke of lichamelijke problemen voorkomen, werkloosheid, armoede, schulden en opvoedings- of psychische problemen. Om te kijken wat echte oplossingen zijn, mogen de gemeenten de grenzen van regelgeving opzoeken. ‘Problemen van één huishouden integraal aanpakken klinkt gemakkelijk’, aldus het persbericht van het ministerie van Sociale Zaken,  ‘in de praktijk betekent het vaak een hele nieuwe manier van werken.’

Kwetsbare huishoudens

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zijn blij met de City Deal omdat kwetsbare huishoudens gebaat zijn bij de integrale aanpak van dit samenwerkingsverband.

De City Deal Inclusieve Stad wordt gesloten in het kader van de Agenda Stad. Dat is een samenwerkingsverband tussen Rijk, steden en andere relevante partijen om groei, innovatie en leefbaarheid van steden te versterken.

Medewerkers in de jeugdzorg zijn niet tevreden met de transitie van hun taken naar gemeenten. Driekwart van hen geeft de overgang van de zorgtaken naar de gemeente een onvoldoende. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.