Dat blijkt uit een brief van het kabinet. Veel gemeenten doen hun best om te profiteren van de huishoudelijke hulp toelage (hht), een bijdrage die burgers kunnen krijgen van de gemeente als ze een huishoudelijke hulp inhuren. Het kabinet heeft hier de komende twee jaar in totaal 190 miljoen euro voor beschikbaar.
Gemeenten zoeken massaal naar een alternatieve en goedkopere vorm van huishoudelijke hulp. Dat zei Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland begin juli naar aanleiding van de dreigende ontslagen. Lees verder>>
Plannen
Er zijn inmiddels 108 plannen voor 154 gemeenten ingediend. Die voorstellen moeten nog wel worden goedgekeurd. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Lodewijk Asscher (SZW) riepen de gemeenten half september op snel met plannen te komen om de HHT in te zetten tegen het dreigend banenverlies in de huishoudelijke zorg.
Alfahulpen
Met de hht moeten ook de zogenoemde alfahulp constructies worden tegengegaan. Daarbij hebben de hulpen geen rechten zoals werknemers in de thuishulp. Staatssecretaris Van Rijn pleitte voor: ‘Geen alfahulpen, maar banen met een volwaardige rechtspositie voor mensen in de zorg.’ Het Interventieteam Langdurige Zorg, met als voorzitter Doekle Terpstra, zet zich ook in door te bemiddelen en te adviseren over de continuïteit van zorg en het voorkomen van onnodige ontslagen, aldus de brief van het kabinet.
Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>